Geschreven door: Sandra Ronde

Schermafbeelding Om ..Het is halverwege november. Dit betekent dat de vruchtgewassen uit de Nederlandse koude kassen langzaamaan op beginnen te raken. Tomaten, courgettes, komkommers, aubergines; als we het nog willen eten dan moet het nu uit Spanje komen. Hierbij reist voor ons de vraag; houden we dit nog in de webshop of niet?

Deels laten we de keuze hiervoor aan jou en communiceren we hier zo open mogelijk over. In de shop kun je zien of er producten uit het buitenland komen of niet. Waar mogelijk halen we de producten altijd uit Noord-Nederland. Waar nodig vullen we aan met producten van verder. Wanneer mogelijk komen de producten uit Europa en per vrachtwagen naar Nederland. Criterium voor producten van nog verder weg is dat ze niet vervoerd mogen worden per vliegtuig. Dat is namelijk verreweg het meest vervuilend.

Toch vinden we dit zelf niet goed genoeg. Als we producten uit het buitenland halen, willen we namelijk graag dat de boer bij ons bekend is. Met biologische producten is de herkomst altijd te traceren. Dat is fijn maar liever nog hebben we er een gezicht en verhaal bij én kopen we gewoon rechtstreeks bij de boer in.

Meerdere Streekboer klanten tipten ons al eens sites waar we bijvoorbeeld sinaasappels of avocado’s rechtstreeks bij boeren in kunnen kopen. Deze week gaan we de uitdaging aan. We hebben namelijk een gaaf adres gevonden voor sinaasappels en mandarijnen: Citrus Sebastia. Jij kunt deze week alvast aangeven als je volgende week deze mandarijnen hebben wilt. Wij plaatsen op de woensdagavond een bestelling bij Javier. Vervolgens wordt er op donderdag en vrijdag geoogst. Daarna worden de mandarijnen richting Nederland gereden en woensdag liggen ze als het goed is bij ons in Leek.

Om een goede inschatting te kunnen maken van hoeveel mandarijnen we moeten bestellen – en dus zowel voedselverspilling als te weinig aanbod te voorkomen – willen we je vragen bij interesse alvast ons formulier in te vullen. 

Over Citrus Sebastia

Citrus Sebastia wordt gerund door Javier. Javier is een echte Spanjaard. Zijn voormalige buurman – Pablo – is naar Groningen geëmigreerd. Zo is ook het idee ontstaan om de citrusvruchten van Javier in Nederland aan te bieden. Wat je wilt weten over de vruchten: 

  1. Het soort mandarijnenstruiken dat Javier heeft is net even anders dan de standaard. Ze leveren daardoor minder op maar de mandarijnen zijn wel veel lekkerder!
  2. Je kunt de schil van de mandarijn ook prima eten. Het is inmiddels standaard geworden dat citrusvruchten van een chemische coating worden voorzien. Zo blijven ze langer goed. De vruchten van Citrus Sebastia hebben geen coating. 
  3. Doordat de mandarijnen niet voorzien zijn van een coating, zijn ze wel extra kwetsbaar. Bewaar de mandarijnen dan ook bij voorkeur in de koelkast. Lukt dat niet, zet ze dan op de meest koele plaats in huis neer. Na een week zijn de mandarijnen nog prima te eten maar wel minder lekker. Het is een blijft een versproduct!
  4. De mandarijnen worden 95% van de tijd geleverd op de woensdag. Daardoor kunnen wij ze op donderdag en vrijdag uitleveren. Een enkele keer komen ze pas op donderdag in Nederland aan. Mocht dat zo zijn, dan kunnen we in het meest ongunstige geval genoodzaakt zijn de mandarijnen die op donderdag zouden worden uitgedeeld een week later uit te leveren. Eerlijk is eerlijk, wij vinden dit ook wel een beetje spannend. Maar goed, we moeten samen wat proberen om ons voedselsysteem eerlijker en transparanter te maken toch?!
  5. Het kan zijn dat de schil van de mandarijn groen is. Dit hangt af van de temperatuur in Valencia. Pas als de temperatuur daar ‘s nachts daalt, kleur de mandarijn geheel oranje. Wees gerust: De smaak wordt er zeker niet minder van!
  6. Tip: Bestel een doos van 10kg en deel deze met buren, familie en vrienden!

Sta je ook achter dit idee en ga je met ons de uitdaging aan? Vul dan ons formulier in om aan te geven dat jij interesse hebt in afname! Samen veranderen we het voedselsysteem. 

Een reactie op “Bij de Boer: Citrus Sebastia

  1. Sandra Ronde zegt:

    Hallo Zwanny, dat klopt. We doen een voorinschrijving. Vervolgens bestellen wij ze woensdagavond bij de boer en worden ze de woensdag er op bij ons afgeleverd. Met andere woorden: Je krijgt eind deze week een mail dat je ze kunt bestellen! Hartelijke groet, Sandra

Geef een reactie

whatsapp knop