Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. In lockdown tijd moet er echter ook thuisonderwijs gegeven worden en ga ik – Sandra – op pad. Deze week bezoek ik Jaap en Mark van BioNoord te Marum.

Aflevering 14
BioNoord
8 januari 2021

Dieuwke heeft naast haar werkzaamheden voor De Streekboer de handen vol aan het geven van thuisonderwijs. Vandaar dat ik het stokje even overneem.

In maart – aan het begin van de eerste lockdown – verviervoudigde onze omzet ineens. Om het allemaal behapbaar te houden, schakelde we al snel de hulp in van de mannen van BioNoord. Jaap en Mark zaten destijds nog met hun collega’s aan de Eiberkamp 2 te Leek; het pand waar wij nu heen zijn verhuisd. Nadat de biologische groothandel van Noord-Nederland – de Zaaister – werd overgenomen door het landelijke Udea besloten Jaap en Mark niet mee te verhuizen naar Veghel maar zelf een nieuw bedrijf te beginnen. Dit werd BioNoord.

Vandaag de dag is BioNoord de groothandel van biologische verswaren in Noord-Nederland. Ze voorzien tientallen Noordelijke (biologische) winkels en marktkramen van biologische producten. Waar mogelijk worden de producten ingekocht bij Noordelijke telers. 

BioNoord en De Streekboer hebben dus deels dezelfde leveranciers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Jochum de Boer, Lyts Ropta, Koolen Champignons en Waddengeluk. Naast ons gedeelde ideaal om Noord-Nederland zoveel mogelijk lokaal te laten eten, willen we dit allebei ook graag op een zo duurzaam mogelijke manier bewerkstelligen. 

Een van de dingen die lastig te verduurzamen is – en tevens het grote probleem is van de lokale voedselketen – is de transport. Wat we vooral niet moeten willen is dat we elk met ons eigen busje achter elkaar aan het erf van de boer oprijden. Vandaar dat we al snel besloten een deel van de inkoop te combineren. Hieruit zijn de Streekboer groentetassen ontstaan. Deze stellen we wekelijks samen op. BioNoord combineert het ophalen van deze producten met hun eigen ophaalronde. Op die manier creëren we een duurzame vorm van transport en wekelijks een gevarieerde groentetas. 

BioNoord zelf is begonnen met het ontwikkelen van een maaltijdbox met de ingrediënten plus recepten voor twee maaltijden. De groenten hiervoor komen zoveel mogelijk uit de streek en worden aangevuld met biologische producten om twee maaltijden compleet te maken. De box is dus niet 100% lokaal maar wel biologisch. Wij bieden deze box ook aan om op die manier gemak te bieden en kookinspiratie mee te geven. Hopelijk genieten jullie er van!

Bestel direct de producten die ontstaan uit de samenwerking met BioNoord via deze link.

Geef een reactie

whatsapp knop