Ken je de Blue Zones? Vijf gebieden verspreid over de wereld waar mensen bovengemiddeld vaak honderd jaar of ouder worden. En dat niet alleen, ze leven ook langer in goede fysieke en mentale gezondheid. Waarom? Journalist Dan Buettner reisde de hele wereld over om dat te onderzoeken.

Wat kunnen wij leren van de inwoners van Sardinië in Italië, Loma Linda in Californië en Okinawa in Japan? Dat is natuurlijk de grote vraag. Volgens het RIVM zijn er in Nederland ruim tien miljoen mensen met een chronische aandoening. Onder de 75-plussers is dit percentage 96%! Maar vier op de honderd 75-plussers is gezond, bizar! Hoe zorg je ervoor dat je later bij die 4% hoort die gezond is?

Blue Zone

Dan Buettner kwam er achter dat er negen kenmerken zijn die overeenkomen in alle vijf de Blue Zone gebieden. Voedsel speelt uiteraard ook een belangrijke rol. In de vijf regio’s wordt verschillend gegeten. Toch zit er overlap in:

  • In geen van de gebieden wordt veel bewerkt voedsel gegeten.
  • Men neemt de tijd om te eten. De inwoners gaan zitten om samen een maaltijd te nuttigen.
  • Daarnaast eten inwoners van de Blue Zones:
    • Voornamelijk verse, onbewerkte, lokale seizoensproducten.
    • Een grote variëteit aan voedsel, met name veel verschillende groenten.
    • Gebak en snoep alleen met speciale gelegenheden zoals Kerst en Pasen. Niet elk weekend of elke dag na school of werk.
    • Amper geraffineerde suikers.
    • Drie keer per week verse, vette vis.
    • Op zijn minst vijf verschillende groenten of fruit per dag in alle kleuren van de regenboog. 

Saai? Integendeel. Want naast dat er gezonder gegeten wordt, is het eten ook onderdeel van een socialer proces. En dat overlapt weer met de andere kenmerken die ervoor zorgen dat mensen in de Blue Zones gezond oud worden. 

Hoe mooi zou het zijn als we op deze manier over tien of twintig jaar onze eigen Blue Zone in Noord-Nederland kunnen creëren? Een utopie? Nee, het is een droom én mijn doel met De Streekboer. Gezond, vers voedsel aanbieden op een manier die bijdraagt aan een gezonde omgeving én die ervoor zorgt dat jij ook gezond oud kan worden. Want gezond blijven, dat wil iedereen. 

2 reacties op “Zo word je honderd jaar in goede gezondheid

  1. gamsch zegt:

    Hallo Sandra, fijn om mijn droom terug te lezen in jou verhaal over de Blue Zones. Graag vul ik nog twee zones aan (van de drie die je hier benoemt) en wel Ikaria in Griekenland en Nicoya in Costa Rica. Ik heb ruim 25 jaar in Costa Rica gewoond en sinds mijn terugkomst in Noord Nederland in 2018, deel ik de smaken en geuren van daar om zo een brug te slaan naar de mensen van hier, aan tafel! Met als basis maistortillas + (zwarte) bonen + pompoenen. In de Blue Zones wordt er veel kool-, wortel en bladgroenten gegeten van het seizoen. Natuurlijk biologisch en lokaal. Kruisbloemige groenten zoals broccoli, kool en bloemkool worden aangeraden. De Blue Zone keuken is 90-100% plantaardig.
    Dat is voor veel mensen best lastig. Als natuurvoedingskok bied ik iedere woensdag een pop-up Blue Zone in het Stadsklooster het Jabixhus in Leeuwarden. Van harte uitgenodigd om mee te doen / eten en zo meer te weten te komen hoe je een complete plantaardige maaltijd kan bereiden die alle zintuigen prikkelt. Iedere week ter inspiratie een andere Blue Zone. Met groe(n)ten van de Streekboer natuurlijk!
    Meer informatie: EtenbijAnna@gmail.com
    Gerlinda Scheepsma

Geef een reactie

whatsapp knop