Er zijn steeds meer producten die we (bijna) niet meer voor je in de aanbieding hebben. Knolselderij, pompoen, kool, prei, veldsla, winterpostelein, koolraap – het zijn allemaal wintergroenten die langzaam maar zeker plaatsmaken voor de eerste kasgroenten en importproducten. Ook in de supermarkt zul je steeds vaker ‘nieuwe oogst’-producten tegenkomen.
Nieuwe oogst aardappelen: van ver weg
Vanaf maart of april liggen de eerste nieuwe oogst aardappelen in de schappen, maar die komen nog niet uit Nederland. Deze vroege aardappelen worden geteeld in zuidelijker gelegen landen zoals Egypte, Israël, Spanje en Marokko, waar ze in de herfst de grond in gaan en in maart al geoogst kunnen worden.
Bewaaraardappelen: nog uit de schuur
Bij De Streekboer kiezen we voor bewaaraardappelen die nog bij de boer in de schuur liggen. Dit betekent wel dat de kwaliteit langzaam afneemt: na maandenlange bewaring verandert de smaak en textuur, omdat zetmeel geleidelijk wordt omgezet in suiker. Hierdoor kunnen aardappelen zoeter smaken en bij bakken sneller bruin worden. Toch is dit een natuurlijk onderdeel van eten met de seizoenen. Want als de nieuwe Nederlandse oogst vanaf juni weer beschikbaar is, smaken de aardappelen éxtra lekker.
Appels en peren: hetzelfde verhaal
Hetzelfde geldt voor appels en peren. De meeste Nederlandse appels en peren worden in de herfst geoogst en in koelcellen bewaard om het hele jaar door verkrijgbaar te zijn. Door deze gecontroleerde bewaring blijven ze lang goed, maar naarmate de maanden verstrijken, verandert de smaak en structuur. Bewaarde appels kunnen iets minder knapperig worden en peren rijpen sneller door. Toch kiezen we liever voor deze streekproducten dan voor de eerste importappels uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland of Zuid-Amerika.
Duurzaam eten met de seizoenen
Seizoensgebonden eten heeft ook een duurzaam voordeel. Bewaarde streekproducten hebben vaak een kleinere ecologische voetafdruk dan importgroenten en -fruit, vooral als die per vliegtuig worden aangevoerd.
Wat kies jij?
Ga je voor nieuwe oogst van verder weg, of kies je voor bewaaroogst uit de streek?