Adres gegevens
Veenwouden
Even Voorstellen…
In natuurgebied Oer de Wiel in It Butenfjild, tussen Feanwâlden en Mûnein, graast de kudde Herefordkoeien van de familie de Jong. De kudde bestaat uit zo’n 35 koeien en wordt op een duurzame manier gehouden. Zo blijven de kalfjes ongeveer 9 maanden bij de moeder zogen. Daarnaast krijgt dit type Hereford van nature geen hoorns, dus de koeien hoeven niet onthoornd te worden.
De koeien lopen het hele jaar, afgezien van een korte winterperiode, in het natuurgebied. Wanneer de koeien in de winter op stal staan, eten ze kuil en hooi van eigen land. Voor het oogsten van het gras wordt een verlate maaidatum gehanteerd. Op deze manier wordt het broedseizoen gemeden en krijgen de weidevogels een kans. Om de biodiversiteit nog verder te vergroten wordt geen kunstmest gebruikt. Op deze manier verschraalt de grond en is er ruimte voor veel kruidensoorten.
De Hereford is een bijzondere koe. De koe heeft een witte kop en een rode romp. De vacht van de koe is vrij dik en ook het vlees van de Hereford is bij de kenners beroemd. Door het vlees lopen kleine vetadertjes waardoor het een gemarmerde structuur krijgt. Onze koeien worden geslacht bij de lokale slager, Klaverweide vlees in Dokkum.
Het concept van De Streekboer sluit perfect aan bij de visie van de familie om het vlees zo lokaal mogelijk af te zetten.
“Door onze producten zo lokaal mogelijk af te zetten voorkomen we dat de dieren onnodig lange transporten moeten afleggen”, aldus Nynke, die samen met haar ouders het bedrijf runt. “Onze koeien gaan naar een slager in de buurt. Op die manier hebben we zicht op wat er met ons vlees gebeurt. Door het vlees daarna ook zelf aan de consument te verkopen, weet de klant ook waar het vandaan komt en kunnen we een 100% eerlijk product bieden.”
Herefordvlees staat bekend om z’n gemarmerde structuur