Ik weet dat Alessandra Italiaanse roots heeft. Dus toen ik zag dat ze de tempeh van NL-soja uit Emmeloord bij haar bestelling had zitten, vroeg ik haar wat ze ermee gaat maken. Ik hoopte al op een mooie Italiaanse variant, en die had ze uiteraard.

 

Maar wat is tempeh eigenlijk?
Tempeh is een gefermenteerd product van sojabonen. Ik wil graag meer bonen op het menu als plantaardige eiwitvervangers en meer gefermenteerd voedsel op tafel. Dan zit ik met tempeh natuurlijk helemaal goed.

Nu de nadelen van soja zijn weggenomen omdat we ze biologisch van Nederlandse bodem hebben, heb ik ook echt zin om ermee aan de slag te gaan. Wat mij eerder tegenhield was toch het idee dat voor soja oerbos gekapt wordt (dat is vooral voor veevoer), dat het dus meestal van ver weg komt, en omdat het in dusdanig grote hoeveelheden wordt geteeld dat het niet goed is voor de biodiversiteit.

Scherm­afbeelding Om ..
Evert Jan legt het uit.

Als je het filmpje van vader en zoon, Evert Jan en Bas, bekijkt, valt op dat er zo veel meer komt kijken bij het telen van een gewas dan een zaadje in de grond stoppen en wachten tot er geoogst kan worden. Meten is weten, bijvoorbeeld. Als je zegt een goede eiwitvervanger te telen, dan wil je de getallen kennen en wil je weten wat je kunt doen om het nog verder te verbeteren.

Ze pachten grond van een akkerbouwbedrijf en doen dus mee in het teelplan daar. Dat wil zeggen dat ze steeds op een ander perceel het zogenaamde rustgewas zijn.

Erg de moeite waard om het te bekijken dus, zeker omdat Evert Jan ook het allerbelangrijkste punt aanstipt: geduld hebben tot voldoende mensen jouw mooie product hebben gevonden. Een heel herkenbare uitdaging. Maar gelukkig zijn jullie er om ons hierin te helpen versnellen!

Terug naar het recept:
Het komt oorspronkelijk uit de Oosterse keuken, maar inmiddels weten we wel dat je er variaties van elk continent van kunt maken. Hier komt er dus eentje uit Italië:

Alessandra deelt haar recept graag met jullie.

Ingrediënten Italiaanse tempeh

Schermafbeelding  Om ..
Eet maar geen soja uit het buitenland – Illustratie gemaakt door Wendy van der Wal, stagiair mediavormgeving

 

  • Ongeveer 200 gram tempeh
  • Eetlepel olijfolie
  • 1 tot 2 eetlepels balsamicoazijn (niet bij de Streekboer, die haal je even bij je biowinkel)
  • Eetlepel sojasaus (en deze ook even uit je keukenkastje of in de biowinkel kopen)
  • Teentje knoflook, geperst (inslaan bij de Streekboer als het er is. Op dit moment even niet.)
  • Op gevoel verse of gedroogde rozemarijn, tijm, basilicum en oregano.
  • Verse bladgroenten voor in de salade.

 

Bereidingswijze Italiaanse tempeh

 

  • Ik stoom de tempeh ongeveer 10 minuten. Het hoeft niet per se, maar dan neemt het de smaken wel veel beter op. Dus als je tijd hebt, moet je dat zeker even doen. Ik weet dat Nederlanders altijd snel klaar willen zijn in de keuken. Snap ik met mijn Italiaanse bloed niet zo goed 😉
  • Roer de kruiden samen met de olie, azijn en sojasaus goed door elkaar. (Je kunt trouwens ook de Italiaanse kruidenmix nemen als je snel wilt zijn ;-))
  • Ik maak dan blokjes van de tempeh en schep ze door de marinade. Meestal doe ik dit zelf al ‘s morgens zodat het in de koelkast lekker lang kan intrekken. Een uurtje is anders wel voldoende hoor als je het later op de dag pas doet.
  • Ik laat op een laag vuur de plantaardige olie langzaam warm worden. Het rookpunt goed in de gaten houden. En ook weer tijd nemen, ik zeg het er nog maar eens bij, ik ken mijn vriendinnen maar al te goed. De blokjes hoef je maar een paar minuutjes te bakken.
  • Ik kijk verder dan altijd gewoon wat er allemaal is aan verse producten voor een salade. Liefst iets met kleur natuurlijk. Want het oog wil ook wat. Nu zijn er nog geen tomaten en paprika’s uit Nederland, dus gebruik ik zelf graag de roodlof en voeg ik bijvoorbeeld ook graag stukjes bloedsinaasappel toe.
  • Geniet ook van het bereiden. Ik heb tijdens het bereiden altijd de mensen in gedachten die straks aan tafel zullen zitten om met mij te genieten van de maaltijd. Ik weet het niet zeker hoor, maar ik denk dat die aandacht misschien nog wel het belangrijkste ingrediënt en handeling is. 🧡

 

 

 

Geef een reactie

whatsapp knop