‘Schaft de tuin al weer fruit eigenlijk?’ Ans vraagt het met een knipoog, omdat ze vorige week om sinaasappels vroeg bij ons. We moesten beiden erg lachen toen ik droog antwoordde dat als die in Friesland gaan groeien, we dan echt een probleem hebben…
Gelukkig is het klimaat inderdaad nog niet zover opgewarmd dat we hier citrusfruit kunnen oogsten!
‘Oh, ja, dat is waar ook. Hier eet ik wat de tuin schaft hè?!’
En dat klopt helemaal. We hebben nog het laatste zomerfruit (nog frambozen en die zijn lekker joh! Zo zoet!) en de eerste appels en peren zijn er ook al weer. Verrukkelijk zijn die beide ook. En zelfs de eerste stoofperen vanaf komende week in de winkel!
De zomer biedt veel variatie in fruit. Aardbeien, perziken, pruimen, vijgen, frambozen, bramen, bessen in alle soorten en maten en ga zo maar door. In de herfst en de winter moeten we het straks wat fruit betreft vooral van de verschillende appel- en perenrassen hebben als het over variatie gaat. Een heel stuk saaier dus helaas…
Maar toen opeens was er in de nazomer een exoot die zomaar groeide op de Bildtse klei!
Het is geen kiwi;
Het is geen bes;
Nee, het is de kiwibes!
De kiwibes is, zeg maar, het kleine neefje/nichtje (je hebt mannelijk en vrouwelijke planten nodig om vruchten te krijgen) van de kiwi’s die vaak uit Australië komen. Maar deze kleine neef/nicht kan prima tegen de winter en zelfs tegen vorst.
Al moet je de jonge blaadjes die de bloesem knoppen omhullen wel heel goed beschermen tegen nachtvorst hoor. Net zoals je dat in de fruitteelt moet doen bij de bloesem. De kiwibes komt dus later dan ons meeste fruit in bloei. Dat is handig want dan kan de bloesem niet meer zo makkelijk last hebben van nachtvorst. Maar daarvoor in de plaats kunnen dus de beschermende jonge blaadjes om de bloesem heen het loodje leggen bij nachtvorst zodat je toch nog steeds aan de slag moet met of beregenen of met vuurkorven.
Kortom, voordat de kiwibes in het bakje ligt is er heel wat werk verzet en is er heel veel zorg naar het mooie en lekkere vruchtje toegegaan.
Wij denken dat je verder geen aansporing nodig hebt om deze bijzonderheid te gaan ervaren. De vruchtjes rijpen nog wat na. Ze zijn op hun lekkerst als ze net ietsje gaan rimpelen. Kom je een doosje halen?!