Sinds kort verkopen wij wasmiddel van De Zeepfabriek bij De Streekboer! Een product waar we heel blij en trots op zijn. Graag nemen we je mee in het verhaal van Reinier Gildemacher en het bedrijf De Zeepfabriek in Wijnjewoude.

Hoe het begon…
Zoals wel eens vaker gebeurt, is De Zeepfabriek van Wijnjewoude min of meer bij toeval ontstaan. Het begon allemaal toen zijn zoontje Obe last kreeg van eczeem, en ze het advies kregen van de huisarts om een ander wasmiddel te proberen, omdat wasmiddel een mogelijke oorzaak van eczeem kan zijn. Bijna alle wasmiddelen bevatten chemische stoffen die eigenlijk niet nodig zijn. Deze stoffen dienen voornamelijk om het wasmiddel er aantrekkelijker uit te laten zien, overmatig parfum toe te voegen (omdat dit de illusie van schone was wekt vanwege de aangename geur), en om ervoor te zorgen dat het vloeibaar en gemakkelijk hanteerbaar is. Eigenlijk kun je dit dus ook zien als vrij overbodig en daarbij kan het de huid juist ernstig irriteren. De één zal daar wat gevoeliger voor zijn dan de ander. Maar voor ons allen geldt, waarom zouden wij chemicaliën op onze huid willen dragen als dat niet hoeft?

Op onderzoek uit
In feite wordt was gewoon schoon met zeep. Reinier heeft besloten om zelf actie te ondernemen. Na een periode van experimenteren, waarbij hij advies inwon bij verschillende deskundigen en daarbij online bronnen raadpleegden, slaagde hij erin om een wasmiddel te ontwikkelen dat vrij is van onnodige toevoegingen. Het bleek uitstekend te reinigen, was vriendelijk voor zowel kleding als huid, had geen negatieve impact op het milieu en was ook nog eens vriendelijk voor de portemonnee.

De vraag steeg
Toen vrienden het product wilden proberen en positieve resultaten behaalden, verspreidde de vraag zich gestaag via mond-tot-mondreclame. Zelfs de huisarts klopte weer bij hem aan, er waren nog wel een aantal patiënten die baat hadden bij zijn wasmiddel. Zo begon het momentum te groeien en ontstond uiteindelijk De Zeepfabriek van Wijnjewoude!

Hea!
Het programma Hea! van Omrop Fryslân maakte een item over De Zeepfabriek. Hetzelfde verhaal maar dan door hem zelf verteld en in het Frysk 😉 Zeker even het kijken waard, krijg je toch meer een gezicht erbij! Bekijk het item via deze link.

Droit au but… Marseille!
In zijn zoektocht naar de meest milde zeep die grondig reinigt, heeft hij zijn weg gevonden naar één van de laatste drie Marseille zeep fabrieken die nog steeds op volledig ambachtelijke wijze werken. Deze zeep wordt al eeuwenlang volgens dezelfde traditionele methode vervaardigd. Gelukkig zijn de knowhow en het erfgoed van het maken van authentieke Marseille zeep bewaard gebleven, met geheime

familierecepten die van generatie op generatie werden doorgegeven. De apparatuur die ze gebruiken voor de productie van de zeep is antiek en heeft de tand des tijds doorstaan om alle stappen in het fabricageproces van traditionele zeep mogelijk te maken. Deze zeep draagt terecht het predicaat “Savon de Marseille”, en vormt de kern van de wasmiddelen, waardoor ze zacht zijn en grondig reinigen. Marseille zeep wordt vaak aangeraden door dermatologen, zelfs bij aandoeningen zoals psoriasis. Voor mensen met een gevoelige huid, acne, eczeem, of huidirritatie kan het gebruik van Marseille zeep een uitkomst zijn. Bovendien kiezen veel ouders ervoor om de tere huid van hun baby te beschermen met dit product.

Drie opties
Je hebt keuze uit drie varianten. Zijn meest pure wasmiddel, simpelweg “Puur” genoemd, bevat geen enkele toevoeging. Het is 100% natuurlijk afbreekbaar, doet uitstekend zijn werk bij het reinigen, biedt bescherming voor de huid en delicaat (baby)textiel, en heeft de vertrouwde geur van klassieke zeep. Omdat het om een natuurproduct zonder emulgator gaat, heeft het wasmiddel wel de neiging om wat lobbig te worden. Je kunt de fles voor gebruik even schudden om dit te verhelpen.

Kleine wasjes, grote wasjes! – De Streekboer | Lokaal Eten Voor degenen die op zoek zijn naar een milieubewuste wasroutine met toch een heerlijk frisse geur, bieden ze lavendel- en rozemarijn wasmiddelen aan, beide gebaseerd op dezelfde milde zeep, verrijkt met een vleugje essentiële olie. Daarbij is er bij deze twee soorten gebruik gemaakt van een wisselende samenstelling aan oliën, meestal ook kokos en palmolie.

Palmolie…?
Nu is het zo dat onze klanten vaak heel bewust en kritisch zijn op wat ze in huis halen en bij het lezen van palmolie, wel alert worden. Gelukkig maar, want dit is niet zonder reden!! In zo ongeveer 90% van de industrieel bewerkte voedingsmiddelen is palmolie verwerkt. Het massale gebruik van dit product heeft geleid tot de kap van regenwoud ten bate van de palmolie plantages met alle nadelige gevolgen van dien, met vooral een heel groot verlies van biodiversiteit! Deze terechte zorgen zijn er overigens net zo goed bij koffie, thee, cacao, (riet)suiker, olijfolie, raapzaad olie, soja, avocado om maar een paar te noemen. Maar zoals zo vaak het geval is, om het maar weer even complexer te maken, ook bij palmolie is de situatie niet zwart-wit. Van zichzelf is de oliepalm (waar de palmvruchten aan groeien) een vrij duurzame plant. Het heeft eigenlijk geen verzorging, mest of pesticiden nodig en heeft 40 tot 50 jaar noten. Maar… als er bos voor gekapt is, is dat uiteraard niet wenselijk! Daarnaast kunnen er pesticiden gebruikt zijn om de plantage toch onkruidvrij te houden. De palmolie in deze twee producten heeft een Ecocert-label, waarbij voldaan moet worden aan de hoge ecologische standaards uitgezet door Ecocert. Daarbij heeft deze palmolie een RSPO certificaat. Om RSPO-gecertificeerd te worden, moeten organisaties aantonen dat ze voldoen aan de toepasselijke RSPO-normen. Ze moeten een grondig en doorlopend verificatieproces doorlopen via een systematisch jaarlijks auditproces, en hun nalevingsstatus handhaven en verbeteren, wat een weerspiegeling is van voortdurende verbetering. De palmolie die Reinier gebruikt heeft deze beide labels en komt van kleinschalige ‘oude’ palmolie plantages uit West-Afrika waar niet voor is gekapt, er verantwoord wordt geteeld, met respect voor mensenrechten. Daarbij zijn de plantages een bron van werkgelegenheid en zorgen lokaal voor betere voorzieningen. Voor meer informatie over palmolie kun je eventueel dit artikel van het Voedingscentrum raadplegen. Uiteraard ben je vrij in welke variant je kiest, de optie “Puur” bevat deze palmolie niet.

Ledenaanbieding
Nieuwsgierig geworden? Probeer vooral deze week het wasmiddel van Reinier uit. Alleen deze week met ledenkorting hier te bestellen! Vergeet je daarbij niet de lege fles weer bij ons in te leveren?! Dit kun je doen door deze af te geven bij het afhaalpunt of mee te laten nemen door de bezorger (bij thuisbezorging). Zorgen wij ervoor dat deze weer bij Reinier terecht komt en hergebruikt wordt. Wel zo fijn!

Geef een reactie

whatsapp knop