Geschreven door: Sandra
Groentepakketten: Ik heb er de afgelopen weken vaker over geschreven en ik ga het deze week weer doen. De essentie van lokaal produceren en consumeren komt zo duidelijk terug in het pakkettenavontuur dat ik je er niet van wil onthouden.
Eerst maar even terug naar het begin: Hoe zat het en hoe staat het er nu voor? Al geruime tijd hebben we verschillende groentepakketten in het assortiment. Natuurtuin ‘t Hummelhûs stelt zijn eigen tuinderstas samen. Daarnaast stelde de Noordelijke biologische groothandel – BioNoord – ook wekelijks verschillende tassen voor ons samen. Deze tassen waren prima maar konden in de beleving van afnemers, en ook in mijn beleving, beter. Vandaar dat ik in overleg met BioNoord het samenstellen van de groentetassen een paar weken terug heb overgenomen.
Mijn doel? Jouw input beter terug laten komen: Pakketten die gevuld zijn met hoofdgroenten en alleen bij keuze met aardappelen. Een snackbox met groenten die je uit het vuistje kunt eten. Meer producten van lokale telers in de tas en zo min mogelijk verpakkingen.
Of dit al gelukt is? Deels wel, deels niet. Maar dat is ook het eerlijke verhaal en daar wil ik je juist graag in meenemen. Uit terugkoppeling van klanten blijkt dat het volume in de tas, de prijs en de prijs/kwaliteitverhouding wat jullie betreft nu goed klopt. Daar ben ik heel blij mee! Op termijn willen we ook heel graag over op een statiegeldsysteem zodat we zonder verpakkingen kunnen leveren. Dat lukt nu nog niet – we moeten niet alles tegelijkertijd willen – maar weet dat dit ook een wens van ons is.
Toch loop ik tegen dingen aan. Zo hebben we een Hollandse fruittas – met slechts appels en peren – en een fruittas die aangevuld wordt met fruit van verder. Hoe bizar is het dat de inkoop van een kilo bananen goedkoper is dan een kilo appels? Kennelijk kost de buitenlandse arbeid en het vervoer dus minder dat de Hollandse arbeid en opslagkosten. Dit zou toch niet moeten kunnen!? Een eerlijke prijs is het in ieder geval niet want de milieu-impact wordt hierdoor duidelijk afgewenteld op het milieu. Omdat wij het van de zotte vinden, is de Hollandse fruittas voor jullie goedkoper dan de biologische. Dus onderaan de streep krijg ik er meer geld voor als jij een biologische fruittas koopt maar heb ik liever dat je een Hollandse fruittas koopt. Snap je het nog?
Dan hebben we nog de kunst van het portioneren. Eigenlijk heb ik het liefste dat we alle vormen en maten groenten en fruit in jouw tas doen. Jij als Streekboer consument vindt het waarschijnlijk ook niet erg om buitenbeentjes te krijgen. Maar toch, als je 16 porties fruit in een tas verwacht dan heb je toch liever 8 appels en 8 peren van medium formaat in plaats van 4 hele grote appels en 4 hele grote peren. Zo loop ik toch wekelijks tegen het systeem aan. We willen wel anders maar hoe zorgen we ervoor dat jij als consument niet teleurgesteld raakt bij het zien van de producten?
Wat we in ieder geval gaan veranderen: De productleveranciers komen bij de pakketinhoud op de webshop te staan. Zo weet jij waar jouw wortels, pastinaken en bloemkolen vandaan komen. Ook verlagen we de prijzen van de 4-5 persoonstassen. In het begin was de inhoud van een 4-5 persoonstas exact 2x de inhoud van een 2-3 persoonstas. Dat doen we nu niet meer; wat moet je immers met twee bloemkolen? Ook zat er iets te veel fruit in. Daarom passen we de inhoud iets aan en verlagen we de prijs. De prijs van de 2-3 persoonstassen is eigenlijk iets te laag. Maar goed, het voelt wat lullig om die nu weer te verhogen dus dat verlies nemen we eerst zelf maar. Koop maar gewoon een 4-5 persoonstas dan hebben we er allemaal het meeste aan. 😉
Als laatste is het wel een uitdaging om de pakketten jaarrond lokaal gevuld te krijgen. Vaak blijkt nu toch dat producten van de Noordelijke biologische akkerbouwers weggaan voor de export terwijl wij ze hadden willen hebben (en de akkerbouwers ze natuurlijk eigenlijk liever aan ons hadden willen verkopen maar nu eenmaal al een deal met een exporteur hadden gesloten om een stukje afnamezekerheid te hebben). Dit is natuurlijk iets waar we voor volgend jaar zeker wat aan kunnen doen! Hoe gaaf zou het zijn als we in december en januari langs onze boeren kunnen gaan en grote stukken van hun landbouwgrond kunnen ‘claimen’ voor het volgende seizoen? Dan weet de boer dat hij zijn producten tegen een eerlijke prijs kan afzetten en hebben wij de garantie dat er lokale groenten in het pakket zitten. Goed idee!? Laat het me weten! 💚