Nog steeds moet ik eens een bezoek brengen aan Hendrik-Jan en Alida van Kippenkieft. Niets liever doen ze dan de consument op het erf uitnodigen om hen te laten zien hoe zij vinden dat kippen moeten worden gehouden. Helaas laat de vogelgriep dat nog steeds niet toe. Juist daarom is het belangrijk de eitjes van Kieft te blijven bestellen.
Het is maandag als ik naar Amsterdam rijdt voor een interview op BNR Nieuwsradio (terug te luisteren vanaf 1u13min.). Ze willen graag weten hoe het er voorstaat met de korte keten in Nederland. Onderweg bel ik Hendrik-Jan nog even op. Ik wil mijn verhaal graag onderbouwen met feiten over zijn kippen. Eieren spreken namelijk tot de verbeelding. Bijna iedereen tikt weleens een eitje weg; het is niet voor niets een van de best verkochte producten bij De Streekboer. Hendrik-Jan vertelde mij de volgende feitjes:
Bij ons krijgt hij 26 cent voor een ei, via de reguliere weg 16 cent. Het geld dat hij nu bij ons extra krijgt gebruikt hij om rond te komen omdat hij momenteel met die 16 cent niet rond kan komen. Hij heeft 6000 bio hennen. Dat lijkt voor sommigen veel, maar pas bij 15.000 hennen kan hij zijn bedrijf met de huidige markt rendabel draaien. Daardoor zijn er ook zoveel bedrijven met wel 100.000 hennen. Hendrik-Jan betaalde in de herfst van 2021 nog 48 euro per 100kg voor zijn voer, nu is dat 68 euro per 100 kg. Idealiter haalt hij zijn voer natuurlijk uit Nederland maar dat is er simpelweg niet. Een van de voornaamste redenen dat het lastig is rendabel te draaien als ‘klein’ bedrijf is dat alle certificeringen, waaronder SKAL, net zo duur zijn voor hem als voor die grote boer. €3000 euro per jaar is hij daar aan kwijt. Dat is 50 cent per kip, waar dat voor de grote kippenboer 15 cent per kip is.
Hendrik-Jan wil het liefste niet groter worden en zo blijven als hij nu boert; met een stal waar iedereen welkom is, alles lokaal afzetten in eigen boerderijwinkel en partijen als De Streekboer. Het liefste zou hij in de toekomst zijn kippen natuurlijk wel gaan voeren met voer van dichterbij. Interessante feiten vond ik! Als wij dus met z’n allen de hele ‘oogst’ van Kippenkieft opkomen, kunnen we echt een verschil maken. Dan houden kleine kippenboeren immers bestaansrecht en zorgen we samen voor de kleinschalige veehouderijen die we graag willen zien. Daar word je toch blij van!? Tik jij een eitje mee?
Geschreven door Sandra