Dieuwke gaat elke week op pad langs een van onze streekboeren. Deze week Ecolife Natuurvlees uit Leek
Aflevering 36
Hans Wilpstra
9 Juni 2021
In onze zoektocht naar een nieuwe leverancier voor varkensvlees kruist Hans Wilpstra ons pad. Een ondernemend type met varkens die het hele jaar vrij rondlopen in natuurgebieden in de buurt van onze klanten. Als kind is Hans al geïnteresseerd in de natuur en hij kiest na zijn middelbare school voor de opleiding Bos- en Natuurbeheer. Tijdens de opleiding raakt hij vooral nieuwsgierig naar natuurbeheer in de wildere delen van Europa. Hij loopt stage in Bulgarije en doet daar ook zijn afstudeeropdracht waarna hij er nog 2 jaar blijft. Hans kan niet stilzitten en organiseert natuurreizen, knapt een vakantiewoning op die hij verhuurt en helpt een boer met zijn kudde koeien. Na verloop van tijd begint hij zijn familie en vrienden te missen en met zijn rugzak vol ervaring keert hij terug naar zijn geboortegrond, het Westerkwartier.
Dat hij ook in Nederland met dieren in natuurgebieden wil werken staat vast.
Het verbaast mij niets dat Hans, nu 4 jaar later geen traditional boerderij heeft en ook geen stal voor zijn dieren. De prachtige Mangalitsa varkens lopen het hele jaar buiten en zijn te vinden in natuurgebieden in de buurt. Het zijn geen roze biggetjes, maar het is een robuust harig ras wat zichzelf goed redden kan in het Nederlandse klimaat. De dieren vervullen een nuttige functie in het landschap. Hans is van mening dat de veehouderij onlosmakelijk verbonden is met natuur- en landschapsbeheer. Met zijn dieren probeert hij zijn steentje bij te dragen aan een duurzamere landbouw en natuurlijk beheer van bos- en duingebieden.
Ik ken wel de schaapskudde uit de gemeente waar ik woon. Een deel van de graspercelen wordt sinds een aantal jaar niet meer gemaaid maar beheerd door een herder met zijn schapen. Hans verteld dat zijn dieren op een vergelijkbare manier worden ingezet voor bijvoorbeeld het bestrijden van de Bereklauw. Als varkensherder heeft Hans nu zo’n 40 varkens op vijf verschillende plekken rondlopen. “Onze dieren vinden zelf hun voedsel en doordat ze op verschillende terreinen worden ingezet is er meestal genoeg. Ik hoef geen brok bij te voeren waarvan de herkomst onbekend is. Als de varkens wat extra’s nodig hebben haal ik kaaswei bij een lokale kaasmakerij, restanten van groentetelers of snijmais en voederbieten van boeren uit de buurt” aldus Hans.
Het vlees van de Mangalitsa varkens staat bekend om het hoge gehalte omega 3- en 6 vetzuren. Omdat ik zeker weet dat mijn varkens een mooi leven hebben kan ik met deze manier van werken een lekker en gezond stukje vlees bij de klant op het bord brengen.
Waarom “Ecolife”?
De gedachte achter de naam “Ecolife” is dat de producten van ons bedrijf geproduceerd zijn met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk en dus goed passen in een ecologische levensstijl.
Is het vlees biologisch?
Nee, mijn passie is zo natuurlijk mogelijk boeren en een eerlijk stukje vlees leveren van dieren die altijd alle ruimte hebben gehad om hun natuurlijke gedrag te vertonen en zelf hun voedsel bij elkaar te scharrelen. Er is geen keurmerk in Nederland dat zoveel eisen stelt als ik doe. Ik heb dus mijn eigen “Ecolife” keurmerk maar in het leven hebben geroepen.
Je bent nog jong Hans, wat zijn je ambities?
Op dit moment heb ik nog een baan naast. Het zou mooi zijn als er een toekomst is waarin ik er ook financieel van kan rondkomen. Ook zou ik straks graag zelfvoorzienend willen zijn in de veevoerproductie zodat ik op dat vlak niet langer afhankelijk ben van iemand anders. Ik zou mijn klanten graag de mogelijkheid bieden om de dieren te bezoeken zodat ze kunnen zien waar hun vlees vandaan komt.
Bekijk het assortiment van Hans