Tweewekelijkse brief van Sandra aan Monique

 

Hoi Monique,

Waarom verpakken we de dingen zo zoals we ze verpakken? Deze week ging ik langs bij Marja en Watze van De Wylde Boerinne te IJlst en legde ik deze vraag aan hen voor. De Wylde Boerinne maakt van eigen melk karnemelk, yoghurt en kwark. Net als al jullie en onze zuivelboeren worden de producten die per liter geleverd worden verpakt in statiegeldflessen. De kwark levert Marja in plastic bakjes.

Uit de enquête die we begin dit jaar uitzetten, bleek dat het gebruik van plastic voelt als een ‘no-go’ bij onze klanten. Waarom gebruikt de boer dan deels glazen flessen en deels plastic bakjes? Ik vroeg het Marja. Marja legt me uit dat ze, als kleine zuivelaar, een aardige haat-liefde verhouding heeft met glazen flessen. De financiële administratie die er bij komt kijken is een werkje maar dat wil ze prima voor lief nemen. Bij het wassen van de flessen komt echter regelmatig de ergernis naar boven. Flessen die na gebruik door de consument in de vaatwasser zijn gezet, leveren geen enkel probleem op om te wassen. Wanneer restjes zuivel echter nog weken voordat de fles wordt ingeleverd ‘aangekoekt’ in de fles zitten, loont het bijna niet om te beginnen met wassen. Het kost dan namelijk dusdanig veel water en tijd om de fles schoon te krijgen dat Marja – maar ook haar zuivelcollega’s – zich afvragen of het dan nog wel opweegt tegen het gebruik van plastic dat hergebruikt wordt. Erg vuile flessen worden dan ook niet hergebruikt maar weggegooid.
Goed dus voor ons als consument om te weten: maak de flessen direct na gebruik schoon; het liefste door ze in de vaatwasser te zetten. Dat maakt het leven van de zuivelboeren een stuk aangenamer. Zo dragen we samen bij aan het duurzaam houden van de keten.
Boerderij  De Wylde Boerinne
Waarom dan nog plastic bakjes?!

Na het verhaal van de glazen flessen besproken te hebben, blijft het wel de vraag waarom kwark nog steeds in plastic bakjes wordt verpakt. Kwark kan, vanwege de dikte – niet in flessen worden verpakt. Hier moeten dus potjes voor worden aangeschaft. Als kleine zuivelaar is het voor Marja echter heel lastig om tegen een gunstige prijs potjes in te kopen. De prijzen van zuivelpotten dalen als je er veel koopt. Marja heeft echter geen twintig pallets nodig: aan één heeft ze genoeg. Dan betaal je echter de hoofdprijs en dat kan niet uit.

Als ik op de terugweg in de auto naar huis er nog even over nadenk, blijf ik het wel lastig vinden. Eigenlijk zouden de zuivelboeren zich moeten verenigen zodat ze samen flessen, deksels en misschien zelf een installatie om flessen te wassen kunnen kopen en dit zo betaalbaar houden. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat dit precies de reden is waarom een FrieslandCampina ook begonnen is. Hoe creëer je schaalvoordeel zonder dat het unieke karakter van de kleine zelf-zuivelende boer verloren gaat? Het blijft voor ons – partijen in de korte keten – continu weer de vraag. Suggesties zijn altijd welkom. 🙂

Een hele goede week gewenst!

Groet,
Sandra


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop