ContactVeelgestelde vragenOver De Streekboer

Gezond, lekker en lokaal eten

De Streekboer brengt de beste producten van lokale boeren naar jouw keuken

We hebben weer een paar iets warmere dagen achter de rug. Ik vind het heerlijk om te zien dat mensen weer naar buiten komen en in hun tuin aan de slag gaan. Bij velen begint het weer te kriebelen met het moestuinseizoen in aantocht. Als groenteteler in je eigen moestuin is het nu hoog tijd om het teeltplan voor 2025 op te stellen (als je dat al niet gedaan hebt…).

Johannes Spyksma, van “Werkverband Friese rassen”, heeft alweer gebeld. Als bestuurslid is hij betrokken bij de stichting die streeft naar het behoud van landbouwgewassen die hun oorsprong vinden in Friesland of eraan verwant zijn. In de afgelopen jaren is er een breed assortiment zaden samengesteld. Allemaal zijn het oude historische rassen die vaak door de industrie niet meer op waarde worden geschat. 

Waarom is het belangrijk om oude zadenrassen in stand te houden?

🔹 Weerbaarheid & Biodiversiteit
Deze rassen zijn door de jaren heen aangepast aan onze bodem en ons klimaat. Ze zijn vaak sterker en beter bestand tegen ziekten en plagen, waardoor ze zonder al te veel kunstgrepen goed kunnen groeien.

🔹 Smaak & Kwaliteit
Veel oude rassen zijn niet geselecteerd op massaproductie, maar op smaak en voedingswaarde. Het verschil proef je direct – denk aan een ouderwets lekkere aardappel of een traditioneel graanras met karakter.

🔹 Voedselzekerheid
Monoculturen maken ons voedselsysteem kwetsbaar. Door een breed aanbod aan gewassen te behouden, zorgen we voor een veerkrachtigere landbouw en minder afhankelijkheid van een paar commerciële rassen.

🔹 Cultureel Erfgoed
Deze rassen horen bij onze streek. Ze zijn onderdeel van onze traditie en verdienen een plek in onze tuinen en op ons bord.

Wat je zaait, vind je bij ons in de webshop

De zaden van Werkverband Friese Rassen worden nu gebruikt voor het ontwikkelen van streekproducten en hebben daarmee weer economische waarde gekregen. Een aantal gewassen zien wij in ons groente assortiment ook terug. De ‘Koudumer bloemkool’ en de ‘Koudumer stamsnijboon’ van Kwekerij Trimpe uit Koudum vinden we straks weer terug in ons assortiment. Maar ook ‘Tuinboon Adrie’ en verschillende aardappelrassen van Broersma State uit Engwierum.

Specifieke kenmerken

Elk zaad heeft zijn eigen bijzonder kenmerken, zo hebben karweizaadjes een prettig, kruidig aroma en worden ze onder meer op Friese duimpjes gebruikt als geur- en smaakstof.

De Berltsumer brune sipel heeft een typische geelbruine schil, waarbij er zo nu en dan een rode tussen zit. Wordt deze ui doorgesneden dan komen we rode lijntjes tegen. Deze Berlikumer uien met hun afwijkende rode kleur werden in het verleden om die reden verdrongen door andere rassen.

Landbouwgewassen zijn onderdeel van onze cultuurhistorie en ze vertellen ons iets over hoe de wereld er vroeger uitzag. Door in je moestuin aan de slag te gaan met deze zaden kan jij dit seizoen zelf een bijdrage leveren aan de biodiversiteit én oogst je straks zelf iets bijzonders.

Bekijk het assortiment van Werkverband Friese Rassen