Jij kiest voor De Streekboer omdat je wil weten waar jouw eten vandaan komt, de lokale boer wilt ondersteunen of op zoek bent naar gezonde producten. Je wilt in ieder geval meer weten over jouw voedsel. Vandaar dat we een product of een boer uitlichten en het verhaal vertellen. Deze week Jochum de Boer (met onderaan een heerlijk recept met regenboogsnijbiet)!
In Kimswerd, een plaats vlakbij de Waddenzee, bevinden zich de kassen van Jochum de Boer en zijn vrouw Paulien. Ze telen daar alle groenten in een zogenaamde ‘Koude kas’, waarbij ze geen gebruik maken van kunstmatig licht en verwarming. Bovendien passen ze een bijzondere bemestingsmethode toe in de kas. Jochum heeft in 1995 het bedrijf overgenomen van zijn vader, die het in 1959 is gestart. Toen Jochum het bedrijf heeft overgenomen, is hij direct begonnen met het telen van biologische producten.
Zoeken naar evenwicht
Alles in de kas is gericht op duurzame teelt van de groenten. Jochum legt uit: “We bemesten onze grond op verschillende manieren, zoals het gebruik van koemest, compost van onze eigen gewasresten, kippenmest van onze eigen kippen, luzernekorrels en wormencompost als meststoffen. Op deze manier creëren we evenwicht.”
Iets waar we ons allemaal steeds meer bewust van zijn maar waar Jochum zich dus al veel langer mee bezig houdt en daar is ie weer: de bodem. “We voeden niet alleen de planten, maar ook het bodemleven. Een gezond bodemleven is van groot belang, omdat voldoende leven de bodem gezond houdt. Bij een gebrek aan leven ontstaat ruimte voor ziekten en plagen.”
Het streven naar evenwicht speelt een belangrijke rol in Jochum’s productiemethode. Ze proberen op allerlei natuurlijke manieren plagen te voorkomen. Zo worden natuurlijke vijanden zoals gaasvliegen, lieveheersbeestjes, orius, roofmijten en sluipwespen ingezet om plaaginsecten zoals luizen, trips, witte vliegen en spint te bestrijden. Deze methode werkt goed, zolang er altijd iets groeit in de kas. Bovendien worden er altijd meerdere gewassen geteeld om eventuele plagen te beperken. Jochum: “Door alleen groenten te kweken die normaal gesproken ook in dat seizoen groeien, dragen we bij aan het behoud van gezonde en ziektevrije gewassen.”
De gewassen van Jochum onderscheiden zich voornamelijk door de specifieke bemesting, maar ook zorg en aandacht voor de producten spelen een belangrijke rol. Jochum hoopt dat mensen zich bewuster gaan afvragen wat ze eten en met zorg en aandacht voor voedsel kiezen. Hij zegt: “Het ideaalbeeld is dat mensen voornamelijk eten uit hun eigen omgeving, van wat de natuur te bieden heeft. Het is niet erg als de boer daarbij een helpende hand biedt.”
Minder investeringen
Het is al eventjes geleden opgenomen, maar als je dit filmpje van Jochum in zijn kas nog niet hebt gezien moet je dat zeker even doen! Culinair schrijver Nadia Zerouali is hier op bezoek bij Jochum voor het programma BinnensteBuiten. Niets leuker dan dat de boer zelf zijn manier van produceren laat zien. Zo geeft hij aan dat een koude kas weliswaar uitdagingen heeft, maar tegelijk wat oplevert namelijk door middel van minder investeringen. Een grote stookinstallatie is niet aanwezig in zijn bedrijfsvoering, wat inhoudt dat hij deze investeringen ook niet terug hoeft te verdienen. Daarbij is biologische groenten telen zonder dieren volgens Jochum eigenlijk niet mogelijk. Deze vervullen dan ook een functie binnen de kringloop op zijn bedrijf. Toch even de ‘lease varkens’ bewonderen? Bekijk het filmpje hier.
Regenboogsnijbiet
Regenboogsnijbiet is een van de mooie, kleurrijke producten van Jochum de Boer. Het heeft een milde, aardse smaak vergelijkbaar met spinazie of snijbiet. De kleurrijke variëteiten hebben vaak stelen in tinten zoals geel, rood en roze, wat ze een mooie toevoeging maakt aan gerechten. Deze groente wordt ook wel warmoes, snijmoes of bladmoes genoemd. Bij regenboogsnijbiet worden zowel de bladeren als de stelen gegeten. Dit minimaliseert voedselverspilling omdat er weinig delen van de plant verloren gaan.
Regenboogsnijbiet is rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamines (zoals vitamine A en vitamine K), mineralen en vezels. In de koelkast is snijbiet ongeveer 3 dagen houdbaar. Laat hem dus niet te lang liggen maar gebruik hem het liefst zo snel mogelijk.
Tip: wikkel de snijbiet in een vochtige doek, dan blijft het nog langer vers. De snijbiet kan op allerlei manieren bereid worden, zoals door het te roerbakken, stomen, blancheren of rauw door een salade. Ook kun je hem makkelijk toevoegen aan soepen, stoofschotels of quiches. Als je wilt dat de regenboogsnijbiet goed gaar is houd er dan rekening mee dat de stengel langer nodig heeft om gaar te worden dan het blad. Wij geven je hieronder een recept voor lasagne van regenboogsnijbiet mee. Wat is jouw favoriete bereiding van regenboogsnijbiet? Laat je het ons weten?
Recept voor Lasagne met Regenboogsnijbiet
Ingrediënten:
- 12 lasagnebladen
- 1 bosje regenboogsnijbiet, gewassen en in reepjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 400 gram tomatensaus
- 250 gram ricotta kaas
- 150 gram geraspte mozzarella kaas
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak het geheel nog 1 minuut.
- Voeg de regenboogsnijbiet toe aan de pan en bak deze tot ze geslonken zijn, ongeveer 5-7 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de tomatensaus toe aan de pan met de snijbiet en laat het geheel sudderen gedurende 10 minuten.
- Ondertussen, kook de lasagnebladen volgens de instructies op de verpakking. Spoel ze af met koud water en leg ze apart.
- In een aparte kom, meng de ricotta kaas met zout en peper naar smaak.
- Nu is het tijd om de lasagne op te bouwen. Begin met een dunne laag tomatensaus op de bodem van een ovenschaal. Leg dan een laag lasagnebladen op de saus.
- Verdeel de helft van het ricottamengsel gelijkmatig over de lasagnebladen. Schep vervolgens de helft van de snijbiet en saus over de ricotta. Strooi een derde van de mozzarella en Parmezaanse kaas over de saus.
- Herhaal deze lagen nog een keer: lasagnebladen, ricotta, snijbiet en saus, en kaas. Eindig met een laatste laag lasagnebladen en bedek deze met de resterende tomatensaus en kaas.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de lasagne gedurende 30 minuten. Verwijder dan de folie en bak nog eens 10-15 minuten, of tot de kaas goudbruin is en de saus bubbelt.
- Haal de lasagne uit de oven en laat deze een paar minuten rusten voordat je hem serveert. Snijd in stukken en geniet van je heerlijke lasagne met regenboogsnijbiet!
Dit recept is geschikt voor ongeveer 4 personen, afhankelijk van de portiegrootte. Je kunt het ook aanpassen naar je eigen smaak door bijvoorbeeld andere groenten of kruiden toe te voegen.
Eet smakelijk en geniet van je zelfgemaakte lasagne!
Mis niets, schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wekelijks de mooiste verhalen van onze boeren en als eerste de producten van het seizoen in jouw mailbox.