De tweewekelijkse brief van Monique aan mij:

Lieve Sandra,

We bikkelen gewoon door hè in deze tijden. Het blijft heel bijzonder om mee te maken. In de winkel horen wij steeds meer geluiden dat de extra belangstelling voor lokaal en duurzaam voedsel ook na deze crisis zal blijven. Dat is ook wat wij zo hopen!

Ik schrok me vorige week wel een hoedje toen ik las dat de provincie Brabant, waar mijn wieg heeft gestaan, diep door het stof is gegaan vanwege een nogal, op zijn zwakst gezegd, onhandige manier van doen. De provincie had wat boeren een oneerbaar voorstel gedaan om hun boederbedrijf aan de provincie te verkopen zodat de provincie met de stikstofruimte die bij de vergunningen van die boerderijen horen het Logistiek park Moerdijk aan kon leggen. Ik heb er een blog over geschreven. Want natuurlijk maakt het mij misschien wel extra boos omdat ik nota bene geboren ben in de gemeente Moerdijk…

Het is mij niet helemaal duidelijk wanneer de provincies deze voorstellen aan diverse boeren in het land hebben gedaan hoor. Het kan allemaal net voor de crisis zijn geweest. Maar in elk geval is het nieuws hierover nogal ondergesneeuwd met het coronanieuws.

Zo Trots Als Een Fries Op Zijn Provincie Is Zo Schaam Ik Me Nu Voor De Mijne

En zoals we al vaker hebben gezegd; juist nu moeten we goed opletten. Want juist nu is het belangrijk ons eigen geluid te laten horen. Wij, en dan bedoel ik wij in de winkel en jullie als Streekboer, doen niet zomaar iets. Wij hebben een idee, een plan, een beeld van hoe de wereld heringericht zou moeten worden. Dan is bedrijven opkopen om er nieuwe bedrijven, die gaan voor economische groei in plaats van voor een evenwichtige ecologie, op zijn minst dubieus te noemen.

Ik maak me er boos over dat er nog steeds bestuurders zijn die niet circulair denken. Het is voor ons misschien al gesneden koek en dat is het helaas nog lang niet voor iedereen. Want het is dus, en dat merken we deze tijd echt heel goed, wel bij een steeds groter publiek zo klaar als een klontje dat we echt heel andere keuzes moeten maken en dat het niet minder prettig wordt maar juist veel prettiger!

De tijd is rijp om elkaar te inspireren in hoe die andere keuzes er dan uit moeten zien. Daarom vonden wij het super leuk dat ons initiatief rondom de Uitgestelde boodschappen op de Omdenk pagina van Merk Fryslân is gezet.

En dan nog wel in de categorie verbinding! Daar voelen we ons wel vereerd door. Want naast het werken aan de missie om een eerlijker en gezonder voedselsysteem na te streven zijn we vooral ook bezig om mensen met de hogere en de lagere inkomens met elkaar te verbinden.

Dat maakt het werk dat we doen betekenisvol. En dat motiveert ons nóg meer om de schouders er onder te blijven zetten en alle donaties die we ontvangen bij de juiste mensen terecht laten komen.

We krijgen niet alleen donaties maar ook steeds meer ingangen om ze zo gericht bij diegenen die de uitgestelde boodschappen echt heel goed kunnen gebruiken terechtkomen. Bijvoorbeeld via de buurvrouwen bus, de netwerken van de Wilde Winkel en de Groene Apotheek, maar ook Healthy Ageing Network Noord Nederland heeft projecten die ons helpen om maaltijden en boodschappen op de juiste adressen te kunnen afleveren.

Wie nog wil doneren? Dat kan altijd, elk bedrag is welkom! Wie het al gedaan heeft; heel hartelijk dank daarvoor!

Voor nu, blijf gezond, pas goed op jezelf en keep up the good work!

Liefs Monique


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop