De brief van Monique aan mij

Lieve Sandra,

Wat een mooie brief had je vorige week geschreven. Want het compliment van een tevreden klant is fijn. Maar een eerst niet zo tevreden klant die na een goede uitleg en verklaring alsnog een tevreden klant is, is misschien nog wel mooier!

Wij hadden laatst zoiets met suikervrije koekjes. Gelukkig had ik toen twee verpakkingen in huis om te laten zien hoe het zat. Het was een ware eye-opener voor die klant. Ik schreef er een blog over omdat er veel onduidelijk is over suiker en de betekenis van zogenaamde suikervrije producten.

De laatste tijd hebben we sowieso veel vragen kunnen beantwoorden over het hoe en waarom van het alternatief zoeten van vegan koek en gebak. Waarom doe je dat, wat zijn de voordelen ervan en is het wel lekker??? We hadden namelijk een deel van de patisserie van Pip’s delicious bij ons in huis.

Patricia is het stralende gezicht achter deze onderneming. Ze had een tijdje terug nogal wat pech gehad met het opstarten in een ander pandje. Het eind van het liedje was dat ze alleen een productiekeuken kon huren, waarin ze weliswaar verrukkelijke dingen kon maken maar hoe verkoop je die zonder winkel?

Zijn Er Wel Gezonde KoekjesZe kwam een keertje bij ons aangewaaid en vertelde waar ze mee zat. Wij hoefden niet zo lang na te denken. Ronny en ik keken elkaar aan en zonder overleg vertelden we Patricia dat ze bij ons in de winkel haar taartjes en koekjes kon verkopen.

“Ja maar ik wil dan wel bijdragen in de huur hoor!”

Patricia wist niet hoe snel ze moest laten weten dat ze dit heel graag wilde maar dat ze zeker niet wilde profiteren van ons enthousiasme. ‘Het is best veel werk om alles uit te leggen en de mensen te helpen enzo, dus dat kan niet voor niks!’ Ze zei het heel beslist. We werden het al snel eens over de bijdrage die ze zou doen, gewoon in de vorm van een klein percentage van de verkoop.

Een typisch win-win-win situatie.

  • Wij een extra product
  • Patricia een afzetmogelijkheid
  • En de klanten extra verrukkelijk aanbod!

En toen ging in onze straat de bakker weg. Dat is heel jammer. Vooral omdat we in deze tijd dachten dat niemand het zou aandurven om een nieuwe zaak te openen. Wie of wat zou dit lege pand gaan invullen…

Wij dachten vanzelfsprekend gelijk aan Patricia, maar zou ze het aandurven? Het is nogal een stap nu. We gooiden toch eens een balletje bij haar op, want inmiddels verkochten wij de afgelopen weken steeds meer in grotere hoeveelheden van haar lekkers. Het zou toch moeten kunnen? En zo komt het dus dat ze heel binnenkort open gaat, schuin tegenover ons! Wow, een echte  vegetairian patisserie. Ze kiest uitsluitend voor biologische ingrediënten, het liefst van lokale leveranciers en ze gebruikt geen geraffineerde suiker!

Patricia Van Pip's
Patricia Van Pip’s

Waarom doet Patricia dit allemaal? Patricia is van Roemeense komaf en in haar thuisland heerst een rijke eetcultuur. Daar gaat het om kwaliteit en niet om kwantiteit. Haar opa en oma hadden een boerderij en ze is opgevoed met het idee dat je nooit voedsel mag weggooien en dat je het altijd zelf maakt. Haar vader is (ook) bakker en hij heeft de liefde voor bakken haar dus met de paplepel ingegeven.

Logisch dus dat ze iets van hun hoogstaande eetcultuur hier wil presenteren. Ze vindt dat het ook logisch is om biologische producten te gebruiken omdat ze het simpelweg niet voor minder doet.

En waarom vegan? Ook simpelweg omdat ze vindt dat het kán. Koekjes, gebak en lekkernijen hebben we niet nodig om te overleven. We eten sowieso meer zuivel en vlees dan goed voor ons is. We mogen van haar best vlees en zuivel blijven eten hoor, maar niet teveel en alleen van de allerbeste kwaliteit. Liefst verwerkt in onze gewone maaltijden. Precies onze gedachten dus. Dan is het gewoon super handig om voor je snoepgedrag biologisch én plantaardig te kiezen.

Het is eenvoudigweg de meest logische optie in haar ogen. En inmiddels in die van ons ook wel. Want haar producten zijn echt om je vingers bij af te likken!

En waarom zonder geraffineerde suikers? Gewoon om dezelfde reden dus die wij ook aanhouden; dat je heel kritisch moet zijn op alles dat geraffineerd is. Zelf maken is hoe dan ook het gezondste!

Dus binnenkort nog veel meer lekkers bij ons in de straat. Dan moet je echt weer eens op de koffie komen hoor. Krijg je er iets te snoepen bij! Kan best op 1,5 meter afstand; we hebben inmiddels een fijne lange keukentafel in de winkel! Sommige mensen vragen zich af of wij het niet erg vinden dat we dan die producten van Pip’s delicious kwijtraken. Maar wij zijn natuurlijk veel blijer met een ondernemer in de straat die letterlijk en figuurlijk in ons straatje past.

Liefs van mij weer, en tot snel!

Monique


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop