De brief van Monique aan mij

Lieve Sandra,

Wat en leuke #tipvanflip. Ik maak te weinig tijd om zelf koekjes te bakken, want eetbare bloemen hebben wij ook gewoon in de winkel. Dus het zou zomaar kunnen. Hoewel de Indische kers iets fijner is in een pittige salade dan op een zoet koekje vermoed ik… Weet je wat, ik laat het koken en bakken toch liever aan anderen over. Lijkt mij beter. 😉 Maar, over reflectie gesproken. Dat is wel een heel goed plan inderdaad om wekelijks een vast moment te prikken waarop je al je zegening eens rustig kunt tellen.

Wij merken dat we redelijk relaxt zijn onder de coronacrisis hoor. We nemen het zeker niet lichtzinnig op, maar we realiseren ons dat je niet meer kunt doen dan je koppie erbij houden en je hart te blijven volgen. Zo komen we er uiteindelijk allemaal wel weer sterker uit denken wij.

Wij hebben natuurlijk ook zo’n bord buiten staan met de corona-regels. Ik mag graag dingen positief kaderen omdat dat vrijheid biedt om binnen de grenzen eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Onze klanten houden daar gelukkig ook van.

  • Bij ons houden de mensen daarom geen afstand, maar ze geven elkaar de ruimte.
  • Er staat een bankje klaar waar je even kunt ontspannen als er al twee andere klanten binnen zijn.
  • En bij ons krijg je veel persoonlijke aandacht, toch kun je contactloos betalen.

En met die laatste zitten we nog wel eens in onze maag… Wij nemen ook nu nog graag contant geld aan. Wij zeiden heel vaak tegen de Unnamedmensen, ook al vóór de crisis, dat contant betalen een heel groot voordeel heeft. Je hebt veel meer grip en inzicht in je uitgavenpatroon. Zeker als je het combineert met een ouderwets kasboek.

Dat doe ik zelf al sinds mijn studententijd en ondanks dat ik nog nooit heel veel heb verdiend heb ik hierdoor toch nooit geld tekort gehad. Wel eens heel weinig hoor, geloof mij. Ik koos altijd voor het leven en nooit voor carrière.

Toen Robert, mijn eerste man, nog leefde had ik namelijk geen zin om in een baan te blijven hangen die alleen inkomen gaf maar verder geen voldoening. We wisten dat onze tijd samen wel eens veel korter kon zijn dan die van de gemiddelde Nederlander. Dus iets doen wat geen voldoening gaf, daarvoor was onze schaarse tijd samen veel te kostbaar natuurlijk.

Door goed inzicht in het beschikbare geld heb ik nooit tekort gehad voor de echte noodzakelijke dingen maar al wel heel vaak iets op de wensenlijst gehad omdat ik zag dat het niet gelijk kon maar wel zou lukken door te sparen.

Dan wordt kiezen tussen een eenmalige grote luxe uitgave en dagelijks lekker en gezond eten opeens heel simpel. Je kunt het namelijk altijd beide, als je het maar in de juiste volgorde doet. Eerst lekker en gezond eten kopen (want dat is het belangrijkste als je het mij vraagt) en voor de luxe sparen.

Wij komen in de praktijk toch nog wel veel mensen tegen die denken dat duurzaam eten echt te duur is. Ze denken dat zelfs als ze vinden dat ze best een aardig inkomen hebben.

Als we dan doorpraten vertellen ze dat ze inderdaad zonder lang nadenken relatief veel luxe dingen te doen. En als ze nog eerlijker zijn zeggen ze ook vaak dat die luxe dingen maar heel kort echt blij maken… Lekker en gezond eten geeft heel veel meer plezier en gezelligheid in je dagelijkse leven.

Een klassieker als je gaat reflecteren op dingen. Je komt er altijd achter dat de simpele dingen in het leven het waardevolst zijn. Een spontane knuffel, een kaartje in je brievenbus, een goed gesprek bij een kampvuurtje, genieten van muziek, herinneringen ophalen, samen koken, samen eten, samen na-tafelen, en ga zo maar door.

Dus door je uitgaven goed bij te houden en te weten waar je geld heengaat komt je er dus vaak al snel achter dat het best meevalt met die vermeende dure boodschappen.

Op deze manier hebben al veel mensen echt de keuze gemaakt om niet argeloos een koffietje hier en een nieuw shirtje daar te doen maar dat geld te stoppen in lekkere en duurzame boodschappen waarmee je je gezin een groot plezier doet! Simpelweg dus omdat ze er achter zijn gekomen dat dit de belangrijkste investeringen in het leven blijken te zijn op de lange termijn! Kijk en daar worden wij dan weer heel erg blij van! Want wij weten als geen ander dat lekker en goed eten je gezondheid echt kan ondersteunen.Whatsapp Image  At ..

En bovendien, maar dat is een heel ander argument, vinden wij het wel erg handig om niet volledig afhankelijk te zijn van digitaal geld. Maar dat komt uit een heel andere hoek. Als alles digitaal is en er kan niet betaald worden omdat het internet om wat voor reden dan ook stokt dan kunnen we opeens niks meer. Dat lijkt ons niet de handigste situatie. Dus in echte winkels moet gewoon met echt geld betaald kunnen blijven worden. Altijd iets achter de hand hebben is ons advies, dan kun je altijd de allerbelangrijkste boodschappen blijven doen.

Maar genoeg hoogdravend gepraat over geld, want hadden jullie ook een berichtje van Buurvrouw Durkje gekregen dat ze niet voldoende boter heeft? Ik dacht eerst dat ze bedoelde dat ze gewoon alles al had uitverkocht maar ze vertelde dat het komt omdat er te weinig karnemelk wordt gedronken. Ik heb in het blog van de week nog eens op een rijtje gezet hoe het ook weer zat met karnemelk en boter. Als er echt ambachtelijk gewerkt wordt horen die bij elkaar als Bert & Ernie. Die twee kun je stomweg niet los van elkaar laten bestaan. Dus allemaal aan de overheerlijke karnemelk van Durkje, dan hebben we binnenkort ook weer van die even zo lekkere boter op voorraad!

Liefs van mij weer, en tot snel!

Monique


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop