Bijzonder hè, de processen rondom het maken van de verschillende zuivelproducten. Weet je wat ik nu zo leuk vind? Dat ‘onze’ zuivelboeren niet allemaal het wiel zelf uit proberen te vinden maar elkaar als Streekboeren echt gevonden hebben om zo de beste zuivel te produceren. Marja van De Wylde Boerinne, Geertje van Zuivelboerderij Westerleane, Durkje, Trientsje en André van Buurvrouw Durkje, Anne van De Gelder, Tineke en Jappie van Nesser Schapenkaas, Jolanda van Kleikracht, de familie Rispens van Rispens’ Schapenkaas, Doetie van Doetie’s Geiten en Egbert van Geitenhouderij Ter Veen: ze stellen zich niet op als concurrenten van elkaar maar helpen elkaar wanneer het nodig is. Daardoor hebben ze samen een sterk assortiment waar wij van kunnen genieten!

Afgelopen week is er weer veel gebeurd in de wereld. Ook wij zetten onze Instagram afgelopen dinsdag op zwart in het kader van #blackouttuesday. Even twijfelde ik of dit iets is wat ‘hoort’ op een Insta-feed over lokaal voedsel. Maar als snel kwam de quote van Desmond Tutu in mij op:

“If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor. If an elephant has its foot on the tail of a mouse, and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality.” 

Vrij vertaald: als je denkt neutraal te kunnen blijven, maak je impliciet een keuze voor de onderdrukker of de dominante stroming. En dat leek me niet goed. Helemaal niet als je een bereik hebt waarmee je je posts deelt en eigenlijk continu van je gemeenschap vraagt om niet te kiezen voor mainstream – het gangbare – maar te durven kiezen voor hetgeen beter is voor jezelf én de rest van onze planeet. Ik hoop dat we dat met z’n allen kunnen blijven doen. Of het nu gaat om gelijkheid of om beter voor onszelf en onze planeet zorgen door op een duurzamere manier voedsel te kopen. Graag sluit ik af met de post die ik afgelopen vrijdag op Facebook plaatste in het kader van de Wereldmilieudag: de dag om aandacht te vragen voor het beschermen van de natuur.

Schermafbeelding Om ..

 

Geef een reactie

whatsapp knop