IJsmakerij Tikje Anders

Piri Schaaper
Regio: Heerenveen,Sneek

Adres gegevens

Molepaed 9
8629 PJ Scharnegoutum

www.ijsmakerijtikjeanders.nl

Vrijwel niemand weet dat het lekkerste ijs van Friesland wordt gemaakt in een nieuwbouwwijkje van Scharnegoutum.

Slechts een klein bordje in de voortuin van het huis verraadt wat er achter de garagedeuren schuil gaat. “In de zomer is dat wel ander hoor” lacht Piri Schaaper, eigenaar van de ijsmakerij. “In de zomer staat hier mijn oude Engelse Bedfordbus op de oprit, die valt wel op. Die gebruik ik om het ijs te verkopen, maar ik heb hem nu toevallig net naar de stalling gebracht.”

De garage van de familie Schaaper is inmiddels omgebouwd tot een ijsfabriek. Bijna elke vierkante meter wordt ingenomen door vriezers en boven de vriezers hangen planken die volstaan met specerijen en allerlei andere ingrediënten die gebruikt worden in de verschillende smaken. Centraal in het midden staat de ijsmachine, een soort minivriezer met een grote wokkel in het midden. “In elke lichting kan zo’n 5 liter ijs gemaakt worden”, vertelt Piri. “Ik verkoop het ijs normaal gesproken in literbakken, maar omdat ik het per 5 liter produceer, is er wel eens een enkeling die meteen zo’n grote bak afneemt.”

Wanneer de ijsmachines weer draaien en tijd nodig hebben om het ijs op de juiste temperatuur te krijgen, verteld Piri waarom ze begonnen is met ijs maken. “Op de afdeling van het ziekenhuis waar ik werkte werd bezuinigd en ik raakte mijn baan kwijt. De kans dat ik weer een vaste zou krijgen was erg klein, dus heb ik van mijn hobby m’n werk gemaakt. En dat doet me erg goed!”

Voor het maken van het ijs gebruikt Piri de melk van de koeien van Buurvrouw Durkje. Eenmaal per week spreken we af op de parkeerplaats van Durkje’s werk en neemt ze de melk voor het ijs mee. Op die manier wordt de melk efficiënt vervoert.