Varkens van De Kempenaer

Boeren: Jaap Frerichs

Adres gegevens

De Kempenaersweg 12
Echtenerbrug

http://destreekboer.nl/varkens-van-de-kempenaer/

‘Zij een goed leven, wij een lekkere bout’ 

Goed leven

Een goed leven voor de varkens is volgens De Kempenaer dat varkens altijd naar buiten kunnen.
Dag en nacht, zomer en winter. Als ze ervoor kiezen, kunnen de varkens in een mooi hok, in hun eigen nest lekker in het stro liggen.
Een goed leven is ook dat de varkens in een grote groep leven. Zeugen en biggen, vleesvarkens groot en klein. Alles leeft bij elkaar, zodat er veel rust is in het koppel. Deze rust bevordert de kwaliteit van het vlees.
Heel belangrijk is het voer. De Kempenaer wil geen soja voeren. Volgens hen is dat slecht voor de wereld en de regenwouden, maar ook slecht voor de smaak. En die smaak, daar gaan ze voor! De varkens krijgen graan, brood, wei van Buurvrouw Durkje, groenten en aardappels. ‘S zomers halen ze een deel van hun rantsoen zelf van het land. Daartoe hebben we verschillende weilanden, zodat er altijd voldoende gras, brandnetels, vogelmuur en alles wat er op het Friese Veen groeit, beschikbaar is. ‘s Winters krijgen ze kuilvoer of hooi bijgevoerd.

Lekkere Bout

Uit onderzoek blijkt dat de varkens van De Kempenaer uitermate gezond zijn. Het vlees is daarom ook gezond. Veel mensen met een allergie voor varkensvlees blijken daar geen last van te hebben bij het eten van het vlees van de Kempenaer.
De Kempenaer organiseert regelmatig een blinde proeverij met gerenommeerde koks. Daarin vergelijken ze het vlees van de Kempenaer met ander varkensvlees met een claim op kwaliteit. Steeds weer blijkt het vlees van de Kempenaer de voorkeur te hebben boven de andere.
De varkens worden geslacht in een kleinschalige slachterij (Aldershof in Oosterwolde). Vader, twee zoons en een knecht. Absolute rust en heel veel respect voor de beesten. De varkens kunnen daar een paar dagen van tevoren worden gebracht, zodat ze even tot rust kunnen komen van de reis.
Slagerij en worstenmakerij Henk Spijkerman maakt voor de Kempenaer de worsten en hammen en verzorgt de pakketten
Beide slagers zijn uiterst secuur met de behandeling van het vlees van De Kempenaer, omdat ze weten van het effect op allergie.
De varkens groeien langzaam. Dat is niet erg. De Kempenaer gaat niet voor kilo’s en productie, maar voor kwaliteit en dierenwelzijn!
Dat is wat de Kempenaer bedoelt met ‘Zij een goed leven, wij een lekkere bout’