Lyts Ropta

Boeren: Familie de Jong

Adres gegevens

Hearewei 16
Pietersbierum

http://www.lytsropta.nl/

Lyts Ropta ligt aan de Hearewei (N 393) aan de doorgaande weg tussen Pietersbierum en Harlingen. De monumentale boerderij is gebouwd in 1864 en is eigendom van Stichting Ritske Boelema Gasthuis. Sinds 2010 wonen Reinder en Inge met hun gezin op deze boerderij. Een lang gekoesterde wens om een eigen biologisch bedrijf te beginnen was uitgekomen.

Zij telen de volgende producten:

Bloemkool
sjalotten
aardappelen
rode-,witte -, groene-,spits-, en boerenkool
pompoenen
grasklaver, en graan.

De biologische boer werkt met wat de natuur biedt om de bodem vruchtbaar te houden en ziekten te bestrijden. Voor (biologische) boeren is een gezonde en vruchtbare grond heel belangrijk. In de biologische landbouw gebruiken boeren geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ze gebruiken alleen mest van landbouwhuisdieren.

Biologische producten bevatten geen resten van bestrijdingsmiddelen. Geen kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen en geen conserveermiddelen. Het onkruid wordt met hand of mechanisch bestreden.

Alle producten worden streng gecontroleerd en voldoen aan de wettelijke gestelde eisen voor biologische landbouw. De producten zijn te herkennen aan het EKO – keurmerk, en een skal-nummer.