IJsboerderij Boereiis

Boeren: Wiebren & Veroni Veldstra

Adres gegevens

Jinshuzen 2
Akkrum

http://www.boereiis.nl

Niet ver buiten Akkrum staat de stelpboerderij van de familie Veldstra. Naast het melken van de ca. 140 melkkoeien heeft de familie zich in 1999 ook toegelegd op het maken van Boerenijs. Nadat Veroni verschillende banen heeft gehad, besloot ze op dat moment iets te doen wat ze echt leuk vond en dat werd het maken van ijs.

De boerderij heeft daarvoor een perfecte ligging. In de zomer wemelt het rondom Akkrum van de toeristen, die allemaal tijdens een pitstop de boerderij aandoen voor een lekker ijsje. Daarnaast worden op de boerderij tal van andere activiteiten georganiseerd. Het zorgt ervoor dat het altijd een levendige boel is op en rondom de boerderij

Op de boerderij wonen 140 koeien, waarvan er altijd een aantal droog staan. De koeien worden sinds vorig jaar gemolken door twee robots, die de familie veel werk uit handen neemt. Het is lastig om koeien die door een robot worden gemolken, buiten te laten lopen. Door een speciale selectiepoort te installeren kunnen de koeien toch nog grotendeels zelf bepalen of ze naar buiten willen. Naast dat de koeien in de zomer grotendeels buiten grazen, worden ze gevoerd met kuilgras en krachtvoer. het verbouwen van maïs is wel geprobeerd, maar het gebied is zo nat dat het onmogelijk was om de maïs van het land te halen.
Per jaar wordt ongeveer 7500 liter melk gebruikt voor het maken van ijs. Dat klinkt veel, maar één koe kan deze hoeveelheid makkelijk produceren. De rest van de melk wordt “gewoon” naar de melkfabriek gebracht. In de ijsmakerij worden inmiddels meer dan 30 soorten ijs gemaakt. Op de vraag of alle smaken allemaal even lekker zijn, heeft de familie Veldstra een duidelijk antwoord: “Yt it en jo witte it!”

Yt it en jo witte it