De Gouden Boaiem

Boeren: Siebe Klaas & Pytsje Bokma

Adres gegevens

Nummer 3
Smallebrugge

http://www.goudenboaiem.nl/

Ons melkveehouderijbedrijf op de Gouden Boaiem is op 1 mei 2013 ontstaan als jongveelocatie van de Jerseypleats, het familiebedrijf van de Bokma’s. De Gouden Boaiem is eigendom van Staatsbosbeheer en wordt door de Jersey Pleats gepacht.

Sinds het voorjaar van 2015 zijn we een volwaardig melkveehouderijbedrijf geworden waar we 90 koeien melken en 120 stuks jongvee houden. Onze melk wordt in Heerenveen tot biologische Polderkaas verwerkt door melkfabriek Henri Willig.

Natuureiland de Gouden Boaiem gelegen in een druk watersportgebied tussen Heeg en Woudsend. Dit weidevogelreservaat van 175 hectare wordt gepacht van Staatsbosbeheer. Op dit eiland staan 2 boerderijen, een kapschuur, een Hollandse stal en een potstal verdeeld over beide locaties. Siebe Klaas woont met zijn vrouw en kinderen aan de oostkant ter hoogte van Smallebrugge en Klaas woont met zijn vrouw op de boerderij aan de Rakken.
Op het eiland worden 90 Jersey koeien gemolken en de melk wordt met een mobiele melktank naar de vaste wal gebracht.

Er is op het eiland 140 hectare beschikbaar voor beweiden en ruwvoeropbrengst.
Ten aanzien van het fokkerijbeleid en de afzet van kalveren is de keuze gemaakt voor het aanhouden van de raszuivere koekalveren en de raszuivere stierkalveren worden gebruikt voor de vleesverkoop.