Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

Een lasagne zonder granen en melk. Met toch heerlijke laagjes en een kokosmelk ‘bechamelsaus’. Een heerlijk recept om ook je darmbacteriën van te laten smullen. Het bevat namelijk flink wat resistent zetmeel.

Bereiding

Schil de zoete aardappel en pastinaak. Snijd daar in verticale richting dunne repen van maximaal een halve cm. van. (Het makkelijkst gaat dit met een mandoline) Bekleed een quichevorm met bakpapier en bestrijk dit met olijfolie. Leg de helft van de repen pastinaak en zoete aardappel dakpansgewijs op de bodem. Spreid hier de witte bonen/lupine over. Maak de bechamelsaus door alle ingrediënten in een kom te doen en te mengen tot een egale massa. Giet de helft van deze saus over de pastinaak/zoete aardappel. Dek dan af met de rest van de repen pastinaak/zoete aardappel. Giet vervolgens de andere rest van de saus erover. Snijd de halloumi in dunne plakjes en leg deze over de bechamelsaus. Zet 40-45 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Strooi, nadat je de lasagne uit de oven gehaald hebt, er de gemengde noten over. Erg lekker om te serveren met wat zuurkool, gegrilde groente of een groene salade.

Ingrediënten voor 4 personen

Zoete Aardappel 'lasagne'

  • 500 gram zoete aardappel
  • 200 gram pastinaak
  • 200-300 gram gekookte witte bonen of lupine
  • 200 gram halloumi (anders feta)
  • 75 gram gehakte walnoten

Voor de bechamelsaus:

  • 400 ml kokosmelk
  • 50 gram boekweitmeel
  • 40 gram olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Ca. 8 gram Keltisch zeezout
  • Naar eigen smaak afmaken met chili, curcuma, kerrie, gember, kardemom/koriander en peper

 

Geef een reactie

whatsapp knop