Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
“Een beetje van onszelf en een beetje van de Italianen”
Bereiding
Aardappelen en groenten schillen en koken, de boerenkool* goed wassen en fijnsnijden. Doe dit bij de aardappelen/groenten en kook het gaar. Doe in de laatste kookminuut de havermout en de gekookte witte bonen erbij. Giet het water af en stamp het geheel. Doe vervolgens alle ingrediënten erbij en maak het lekker op smaak. Let op met zout als je de zongedroogde tomaatjes gebruikt! Serveer met bijvoorbeeld gebakken paddenstoelen met uien en gorgonzola, of wanneer gewenst een stukje vlees.
*Ik vind het altijd lekkerder om de boerenkool in een aparte te pan te koken en deze dan mooi fijn te blenderen. Als je van grove boerenkool houdt kunt je alles in 1 pan bereiden.
Ingrediënten voor 4 personen
- ca. 500 gram boerenkool (het liefst niet voorverpakt)
- ca. 200 gram aardappelen.
- ca. 300 gram knolselderij/aardperen of schorseneren**
- 2 eetlepels havermout
- 200 gekookte witte, of andere bonen
** Winterrecept? Nee hoor. Maak ook in andere seizoenen eens een stamppotje volgens dit recept. Gebruik dan sperziebonen, prei, bietjes, raapstelen, snijbiet, rucola, andijvie, venkel of wat het seizoen je maar te bieden heeft.
- 1 volle eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (anders tuinkruiden)
- 2 theelepels gemalen rozemarijn
- 1 flinke scheut olijfolie
- klein beetje roomboter
- een paar theelepels kruidenzout en evt. nog wat peper uit de molen
- evt. nog een theelepel zeesla
- evt. nog 1 teen knoflook uitgeperst
- evt. nog 6 zeer kleingesneden zongedroogde tomaatjes (niet op olie maar de droge vorm. Het is lekker om deze van tevoren even te weken.