Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
Selleriesalade: Het is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen slechte/geharde vetten, geraffineerde suikers & zout en allerlei E nummers.
Bereiding
Schil de selderijknol en maak er met een spiralizer dunne ‘spaghetti’ van (je kunt uiteraard ook een mandoline of keukenrasp gebruiken, snijden met een mes kan natuurlijk ook, maar dan ben je wel even bezig). Doe er direct wat citroensap door anders verkleurt het snel. Knip of snijd de spaghetti slierten eventueel nog wat korter. Je kunt het rauw verwerken maar ik vind het lekker om het een paar minuten te blancheren. Breng dan een pan water aan de kook, doe de selderij ‘spaghetti’ erin en blancheer ze kort. Giet het water af, spoel ze af en laat ze uitlekken en afkoelen. Maak de selderij aan met de hieronder genoemde ingrediënten. Voeg naar eigen smaak iets meer van deze ingrediënten toe.
Ingrediënten
- 500 gram knolselderij
- 150-175 gram eigengemaakte rauw melkse hangop/yoghurt of kefir, of Streekboer yoghurt*.
- 2 flinke theelepels (honing) mosterd
- 2 eetlepels witte balsamico azijn
- 1 a 2 eetlepels citroensap of appelazijn
- 5 a 6 draaien peper uit de molen
- 4 gram Keltisch zeezout
- 2 eetlepels walnootolie
- 1 eetlepel vloeibare biologische honing, wat erythritol of een koffielepel kokosbloesemsuiker.
- eventueel iets van de volgende ingrediënten: fijngesneden peterselie, een paar walnoten, 1 zeer fijn gesneden Elstar appel, 1 zeer fijn geraspte wortel of wat biologische citroenrasp
- * Voor de vegan variant kies je voor kokosyoghurt, dan krijgt deze salade een zoet in plaats van een fris/zuur accent.