Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

Dit platbrood is een recept uit mijn Boek ‘Je Brein Vitaal’. Wie voor optimale brein-vitaliteit gaat geeft zijn darmbacteriën topvoedsel. Bereiding

Bereiding

Week de linzen 15 minuten in 300 ml kokend of heet water. Voeg alle ingrediënten na een kwartier toe. Als je kikkererwtenmeel gebruikt, gebruik je gewoon warm water en kun je alle ingrediënten tegelijk door het water mengen. Proef even en voeg eventueel nog wat zout of specerijen toe. Zet een kwartier in de koelkast, voeg eventueel de baksoda toe. Verwarm de oven voor op maximaal 100 graden. Rol het deeg met een deegroller zo dun en egaal mogelijk tussen twee vellen bakpapier uit. Verwijder het bovenste vel en kerf met een pannenlikker repen in het deeg. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak in 40-50 minuten gaar. Keer het brood halverwege de baktijd om*. Laat het goed afkoelen en koud worden: dan ontstaat het resistente zetmeel.

Ingrediënten voor 2 flatbreads

Mac Flatbread

  • 50 gram rode linzen of kikkererwten-, veldbonenmeel*
  • 100 gram boekweit- of havermeel (of van beide de helft*)
  • 50 gram grof gemalen cashewnoten
  • 300 ml warm water
  • 50 gram lijnzaad of chiazaad (of van beide de helft)
  • 50 gram biologisch aardappelzetmeel (of voor wat zoeter brood: groen bananenmeel of kokosmeel)
  • 3-4 gram Keltisch zeezout of zeekraalzilt
  • 40 ml olijf- of koolzaadolie (let op bio en koudgeperst)
  • 5 gram psyllium

 

Geef een reactie

whatsapp knop