Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

Bereiding

Maak de spruitjes schoon. Schil de zoete aardappels en pastinaak en snijd in blokjes, circa de helft groter als de spruitjes, anders worden ze te zacht. Doe dit in de stoompan en stoom in circa 15 minuten beetgaar. Verhit de kokosolie in een hapjespan, voeg de uien en knoflook toe en fruit deze circa 5 minuten. Voeg de specerijen, tomatenpuree en kokosmelk toe. Proef en voeg naar eigen smaak nog het een en ander toe aan specerijen, tamari, zout of peper. Je kunt een beetje boekweitmeel of kuzu toevoegen om de saus desgewenst iets dikker te maken of wat dunner door water toe te voegen. Voeg als de saus klaar is de gestoomde groenten toe, draai de warmtebron uit.

Serveertips: Met gekookte (naakte) haver- of gerstekorrels. Ook lekker op een boekweit pannenkoek of wrap. Serveer met een gepocheerd eitje, gebakken tempé of gestoomde kip. Lekker om er nog wat gehakte noten/(sesam)zaden/pitten over te strooien.

  • 500 gram spruitjes
  • 500 gram zoete aardappel (of pompoen, winterwortel)
  • 1 pastinaak (of twee kleintjes)
  • 3 eetlepels extra vierge kokosolie of olijfolie
  • 2 fijngesneden uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5-2 theelepels gemalen kaneel
  • 1,5 theelepel garam masala*
  • 2 theelepels gemalen koriander*
  • 140-200 gram tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • peper, tamari of Keltisch zeezout

*Ook erg lekker; Chinese vijfkruidenpoeder in plaats van de Indiase Garam Masala. Neem dan liever 1 theelepel gember in plaats van koriander en gebruik een halve theelepel kaneel.

Geef een reactie

whatsapp knop