Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
Wij gaan deze burgers aankomende week uitproberen, doe je ook mee?
Bereiding
Als je gedroogde bonen gebruikt, week en kook je ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pureer of stamp de bonen na de gaartijd. Maal de noten en courgette na elkaar in de foodprocessor fijn. Hier en daar wat grove stukjes is prima. Doe alle ingrediënten, behalve de eieren, in een ruime kom en kneed tot een smeuïg geheel. Proef even en voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Als het goed op smaak is, voeg je de eieren of de psylliumvezels toe. Kneed goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 140 graden. Maak 6 burgers met behulp van een uitsteekvormpje van 8 cm Ø.* Druk de burgers goed aan en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats de bakplaat in de oven en bak in circa 35-45 minuten goudbruin en gaar. Besprenkel vlak voor het opdienen met wat lekkere pompoenpit-, walnoot- of olijfolie. En dien er een lekkere stamppotje bij op. Bijvoorbeeld deze heerlijke andijviestamppot. Ook lekker op een spelt- of pitabroodje met gebakken uitjes, eigengemaakte knoflooksaus en een toef groene slablaadjes.
* Gebruik je het tuinbonen ‘paneermeel’? Strooi dan eerst een laagje paneermeel in het uitsteekvormpje. Maak de burger en bestrooi de burger nogmaals met een eetlepel bonen ‘paneermeel’.
Ingrediënten voor 6 burgers
- 200 gram gemengde bonen
- 150 gram gemengde noten
- 100 gram courgette of wortel/pompoen
- 6 fijngesneden zongedroogde tomaten
- 1 teen uitgeperste knoflook
- 2 gram fijne zeesla of een ander fijn zeewier voor de umami.
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en Keltisch zeezout naar smaak (of je favoriete bouillon)
- eventueel 1 à 2 eetlepels gedroogde kruiden naar keuze (of verse naar keuze)
- 2 biologische eieren (of 10 gram psylliumvezels)
- 1-2 eetlepels (bonen) paneermeel