Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.

De eerste cherry tomaatjes vieren. Hoe doe je dat? Ik maakt deze overheerlijke Mediterrane focaccia met bijvoorbeeld rode en gele cherrytomaatjes, nieuw Zeelandse spinazie, rode paprika, bloemkool en rode ui, of eetbare bloemen. Een flinke salade erbij en klaar was het diner.

Bereiding

Meng de ingrediënten, behalve het zout, goed door elkaar en laat een half uur staan, met het zout er boven op. Kneed daarna goed door, met het zout, tot een samenhangend deeg. Vorm dit deeg tot een bol en laat een uur rijzen op kamertemperatuur.

Focaccia Tuintje

Leg nu het deeg op de ovenplaat en spreidt deze uit tot een platte plaat van ongeveer 1 cm dik. Verwarm de oven voor op ca. 220 graden.

Begin nu met het versieren van het brood. Snijd hiervoor plakjes, reepjes of andere vormpjes. Wees creatief met producten en maak er iets moois (en lekkers!) van! Verderop benoemen wij een aantal producten die je hiervoor kunt gebruiken. Wanneer je klaar bent, besprenkel het geheel dan met olijfolie en verspreid deze eventueel met een kookkwastje. Voeg naar smaak nog grof zout, Italiaanse of andere kruiden toe (de broodmix zelf is al gekruid).

Zet de ovenplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood vervolgens goudbruin. Mocht het brood nog geen goudbruine kleur hebben, open de oven dan nog niet. Controleer door het venster regelmatig of het geheel niet te donker wordt. Wanneer het brood er goudbruin uitziet kun je met een satéprikker kijken of het brood gaar is door dit in het brood te steken, als er niks meer blijft plakken, is het gaar.

Deel jij jouw resultaat met ons via Instagram of Facebook met @destreekboer als tag? Of mail ons jouw Bloemen en groente Focaccia, wij zijn erg benieuwd naar jouw creativiteit!

Ingrediënten bodem

Ingrediënt ideeën versiering

Bij een bloemen en groente Focaccia komt het aan op jouw creativiteit. In de categorie vruchtgroenten vindt je allerlei groenten die je kunt gebruiken, om je een eindje op weg te helpen benoemen we ook een aantal geschikte groenten:

Eet smakelijk!

Geef een reactie

whatsapp knop