Ingrediënten Rineke’s zuurkoollasagne
De basis:
- circa 200 gram bruinerijstlasagnebladen (of anders 1 grote pot witte bonen, een peulvruchtenpasta of lasagnebladen)
Voor de vulling:
- 3 uien
- 2 tenen knoflook
- 250 gram quorngehakt of kip-, lams- of rundergehakt
- kruidenzout of kruidenbouillon
- 1 grote pot zuurkool
- 1 theelepel gember
- 2 theelepels kerrie snufje gemalen chili
Voor de ‘bechamelsaus’:
- 50 gram ghee, kokosolie of roomboter
- 50 gram (boekweit)meel
- 400 ml (kokos)melk
- (kruiden)zout
- peper
- snufje kerrie
- snufje gember
- snufje gemalen chili
- Eventueel: wat stukjes ananas of een handje gedroogde cranberries een handje gebakken uitjes of wat gehakte nootjes of kasha als knapperige garnering
Bereidingswijze zuurkoollasagne
Voor dit gerecht heb je 3 pannen nodig
Pan 1
Laat de lasagnebladen of de pasta in een grote pan met ruim kokend water beetgaar worden. Giet het water af, spoel de bladen met koud water af en laat ze uitlekken in een vergiet.
Pan 2
Fruit de uien en knoflook in een beetje olijfolie. Voeg het gehakt en het kruidenzout toe. Als je de kruidenbouillon van Natuurtuin ‘t Hummelhûs gebruikt, voeg je zelf nog wat extra zout toe. Doe na een paar minuten ook de zuurkool en de specerijen erbij. Proef even of het pittig genoeg is en voeg eventueel nog wat zout of specerijen toe.
Pan 3
Smelt de boter in een steelpan op een heel laag vuurtje en voeg het (boekweit)meel toe. Laat op laag vuur 3 minuten garen. Roer het goed met een garde en voeg al roerend de kokosmelk toe. Laat op een heel zacht vuurtje een paar minuten koken tot de saus is ingedikt. Voeg vervolgens zout, peper en de specerijen toe. Als het te dik is, voeg je nog een scheutje water toe. Proef even en voeg indien nodig nog iets toe. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en verdeel het zuurkoolmengsel, de lasagnebladen (of de afgespoelde witte bonen) en de bechamelsaus laagje voor laagje. Begin met de zuurkool en eindig met de bechamelsaus. Voeg eventueel ook de ananas/cranberries toe tussen de laagjes. Zet nog even 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op circa 150 graden. Strooi er nog iets knapperigs als gebakken uitjes, gehakte nootjes of kasha over.