Elke week een recept van dé Noordelijke expert op het gebied van eerlijke, onbewerkte en duurzame voeding: Rineke Dijkinga. Bekijk vooral ook eens de website van Rineke voor veel meer tips over gezonder, duurzamer en lokaler eten.
Quinoa maaltijdsalade met geroosterde seizoengroenten. Lekker, snel te maken, fleurig en gezond op je bord.
Bereiding
Kook de quinoa in 600 ml water. Schil de groente en snijd in dunne juliennereepjes (of gebruik een spiralizer). Doe de groente in een grote kom, besprenkel met een beetje olijfolie. Je kunt als je snel wilt de groente ook eerst even kort stomen en ze dan roosteren onder de grill of in de grillpan. Verhit de olie in een hapjespan, fruit de uien en knoflook aan, voeg de shiitake toe en bak kort mee. Maak de dressing door alles in een kommetje door elkaar te kloppen. Proef en voeg naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Schep de quinoa, geroosterde groenten en het shiitakemengsel samen met de dressing door elkaar. Proef even en als het lekker op smaak is, spatel je de rucola erdoor of serveer je het gerecht op een bedje van rucola. Doe vlak voor het serveren de pitten en zaden, de feta of het eitje erover.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gram volkoren quinoa
- 300 gram stevige groente
- 400-500 gram groenten van het seizoen (wortelen, zoete aardappelen, bloemkool, pastinaken, schorseneren of rode bieten*)
- 150 gram fijngesnipperde uien
- 2 tenen geperste knoflook
- 30 ml olijfolie
- 75 gram in reepjes gesneden shiitake/paddenstoelen
- 100 gram rucola* het mooist is om voor allerlei groenten in verschillende kleuren te kiezen. Niet alleen mooi, maar ook gezond om voor veel kleuren te kiezenIngrediënten voor de dressing
- sap en rasp van 1 biologische sinaasappel
- 50 ml extra vierge olijfolie
- Keltisch zeezout naar smaak
- 5 à 6 draaien peper
- 60 gram Groninger mosterd
- 10 gram honing
- 1 volle eetlepel appelazijn