Puur fruit uit de Boomgaard

Jeroen & Jarike Kremer
Regio:

Adres gegevens

Rijksweg 16
9011 XA Jirnsum

Puur fruit uit de Boomgaard
In de Boomgaard in Jirnsum, daar groeien de appels, peren en pruimen zoals ze groeien! Onbespoten en natuurlijk zonder gebruik van kunstmest groeien er verschillende, veelal oude appel- en perenrassen in de bijna 100 jaar oude boomgaard. Het is een oude hoogstam-boomgaard, een van de weinige in de omgeving nog overgebleven.
Sinds januari 2016 wonen wij, Jeroen & Jarike met onze 3 kinderen hier in Jirnsum, net even buiten het dorp. In het voorjaar zijn we bezig geweest met snoeien van een deel van de fruitbomen maar vooral ook het opbouwen van het kampeer-terrein; een nieuw douchegebouw, kippen-, cavia- en konijnenwei etc…Je kunt In de Boomgaard namelijk ook ouderwets gezellig kamperen met op de achtergrond het geblaat van de schapen van de buren, gefluit van veel verschillende vogels en af en toe het gekakel van onze kippen. Ondertussen kun je van de bomen eten wat er rijp is! PUUR FRUIT uit de Boomgaard!

Doordat het een hoogstamboomgaard is, is het oogsten en snoeien wel een arbeidsintensief gebeuren. Omdat er alleen een oude plattegrond was van de verschillende bomen die er staan, hebben we met behulp van experts van Fruit Yn Fryslan de verschillende rassen in kaart gebracht; zo zijn er notarisappels, zigeunerinnen, yellow transparant, goudreinetten en nog een heel aantal meer; deze verdelen we onder in zoete handappels, fris-zure handappels en keukenappels, voor de moes, hete bliksem, taart etc. De peren bieden we aan in hand-(oa. Jules Guyot) en stoofperen.
Doordat er niet gespoten wordt met bestrijdingsmiddelen en het fruit praktisch eetrijp geplukt wordt, ziet het fruit er misschien wat minder ‘gelikt’ uit, de smaak maakt echter het verschil!!