Goedendag!

Ik word altijd zo vrolijk van de kracht een gemeenschap. Dat is ook een van de redenen dat ik samen met Janco De Streekboer begonnen ben: naast dat ik van mening ben dat voedsel op een gezondere, eerlijkere manier van de boer op ons bord terecht moest komen, vind ik ook dat het leuker en socialer moet.

Schermafbeelding Om ..
Tuin in de Stad

Zo trots als een pauw ben ik dan ook als we op de dinsdag een oproepje op Facebook plaatsen voor een nieuw afhaalpunt en we op vrijdag – dankzij de vele reacties van jullie – gewoon twee nieuwe afhaalpunten hebben staan. Super! Vanaf deze week kun je op de vrijdag je Streekboer bestelling ook afhalen bij Tuin in de Stad (een prachtige plek tussen De Held, Hoogkerk en Vinkhuizen). Uniek is dat dit punt tussen 17:00 en 19:00 uur open is. Op deze manier kun je dus ook aan het begin van de avond je boodschappen ophalen.

Daarnaast verhuizen we Groningen-Zuid deze week van de Osloweg 1 naar de Osloweg 93A. We zijn Hans Blaauw erg dankbaar dat hij in de eerste weken van de Corona-tijd zijn plek beschikbaar heeft gesteld als pop-up afhaalpunt en vestigen ons nu in het pand an Cycloon Fietskoeriers – in ieder geval totdat het Oude RKZ weer open gaat – omdat we daar de boodschappen volledig binnen neer kunnen zetten.

Fijn dat we dit zo samen voor elkaar krijgen! Dat maakt de wereld zoveel mooier.

Hartelijke groet, Sandra


De brief van Monique aan mij

Lieve Sandra,

Ja, dat wist ik al dat Ronny zo leuk kan schrijven ;-). Wij hadden als tieners ‘verkering’ en omdat ik in Brabant en hij in Friesland woonde schreven we elkaar brieven.

Hahaha, wij zijn al zo oud dat wij de tijd nog kennen dat er geen internet en smartphone was! Bij ons in de winkel raakt iedereen gewend aan hoe we het hebben opgelost. De geïmproviseerde verplaatsbare toonbank op wieltjes werkt goed. Hij móest wel verplaatsbaar zijn omdat we natuurlijk elke donderdag de karren met de kratten van de Streekboer klanten naar binnen moeten kunnen rijden.

Hoewel dat best wel goed werkt blijft het toch ook wel heel vreemd hoor. Ik wil er niet aan dat het afstand houden het nieuwe normaal is. We zien ook zoveel klanten bij ons die alleen wonen. Sommige snakken soms echt naar een aanraking. En dat kan natuurlijk niet. Soms is het echt hartverscheurend. Ik schreef er vorig week een verhaal over dat mij ook erg had geraakt en ontroert. Dit zijn klanten die ons ook weer aan het denken zetten over waar het in het leven nu eigenlijk om gaat. Ik ben echt heel dankbaar dit ik dit soort kwetsbare verhalen mag horen.

We merken verder zeker dat iedereen de regels goed in acht neemt. Maar we merken toch ook steeds vaker dat mensen echt hopen dat het nieuwe normaal juist niet gaat over de angst om elkaar te besmetten en dus over afstand. Maar ze hopen dat het nieuwe normaal gaat over elkaar  inspireren om juist meer samen te gaan doen; samen tuinieren, samen koken en samen eten. En dan zoeken mensen nu dus het echte gezonde eten! Wij hebben het dan over de drie V’s: kleinschalig Verbouwen, kleinschalig Verwerken en  tenslotte samen Verteren.

De Winkel Met Verplaatsbare Toonbank Op Wieltjes
De Winkel Met Verplaatsbare Toonbank Op Wieltjes

Die laatste v is er voor de grap met de haren bijgesleept. Want we merken ook dat we er de humor in moeten houden.

En wat je zegt, die lente met alle nieuw soorten groenten, dát doet mensen ook echt goed. Vandaag had ik weer zoiets grappigs. Wel leuk om hier te vertellen. De ene klant vroeg om bietjes… Helaas, die zijn helemaal op. De volgende klant vroeg om rabarber… Helaas die is nog net niet klaar bij onze boeren…

Het jammere dat er nu maar één klant tegelijk in de winkel kan zijn, is dat beide klanten deze grappige situatie niet van elkaar konden horen. Dát mis ik nog het meeste, de interactie tussen de klanten onderling. Dat maakt winkelen bij ons ook leuk denk ik. Dat horen we in elk geval wel terug van de klanten die nu juist ook niet meer zelf kunnen komen, bijvoorbeeld omdat ze door hun chronische ziekte in een risicogroep vallen en daarom al al die weken niet naar buiten zijn geweest. Ook daarover schreef ik vorig week een blog.

En ook dat verhaal wil ik heel graag delen omdat we de mensen die donaties doen voor de uitgestelde boodschappen natuurlijk ook graag willen laten weten waar die donaties terecht komen. Dat kan dus ook niet vaak genoeg gelezen worden wat ons betreft. Elke maaltijd, elke boodschap die wij kunnen uitdelen wordt heel dankbaar in ontvangst genomen. Want juist nu sommige klanten het contact missen zijn de boodschappen van nog grotere waarde voor ze.

Alles bij elkaar genomen kunnen wij niet anders concluderen dat de veranderingen die we al zo lang wensen er nu echt gaan komen. Tenminste als we ons blijven inzetten samen met onze leveranciers en onze klanten. Maar als het aan ons ligt blijven we dat in elk geval doen! En dat is bij jullie niet anders.

Dus we gaan volop genieten van alle frisse lente-energie. Fijne week weer gewenst, tot snel en stay safe!


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop