De pilot thuisbezorging per fietskoerier in Groningen was een succes, Streekboer Burgum is geopend, we hebben mooie champignons en verse gesneden aardappelen in het assortiment. En heb je de Streekboer recensie gisteren in het landelijke dagblad Trouw gelezen 🤩🤩🤩? Wow, het maak me oprecht heel trots! Vorige week kondigden we onze samenwerking aan met Ronny en Monique van Jouw Dagelijkse Kost. Deze week schrijf ik haar mijn eerste brief. Volgende week zal ze mij hopelijk antwoorden…

Beste Monique,

Zal ik beginnen met ‘beste Monique’ of ‘lieve Monique’? Zo’n eerste brief voelt toch nog wat onwennig 😉! Hoe gaat het bij jullie in de winkel? Hebben jullie ook zoveel leuke reacties gehad op ons bericht van vorige week over de samenwerking? Echt gaaf om te lezen dat onze klanten het waarderen en onderstrepen dat dit de kant is die we met z’n allen op moeten gaan.

Hebben jullie eind 2019 ook goede voornemens voor 2020 gemaakt? Ik was van plan gewoon op de gezonde toer door te gaan en in 2020 nog meer nieuwe, lokale recepten uit te ontdekken en uit te proberen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat de afgelopen twee weken daar een beetje de klad in is gekomen. Zelfs het brood bakken – wat ik normaliter standaard één of twee keer per week doe – schiet er de afgelopen weken bij in. Het is een vicieuze cirkel: je bent wat vermoeid/ziekig, hebt minder zin om (veel) tijd te besteden aan eten koken, gaan minder goed eten, krijgt daardoor nog minder energie, gaat nog minder goed koken, etc. De kunst is om de negatieve spiraal te doorbreken. Voor mij begint dat bij simpele, gezonde recepten. Het leek me leuk om een recept daarvan vandaag te delen.

uien

 

Als ik zin heb in iets gemakkelijks en gezonds, kies ik er vaak voor om zelf een soepje te maken. De ingrediënten heb ik veelal al in huis dus dan is het allemaal maar een kwestie van snijden, in de pan doen en klaar is kees! Eet je wel eens uiensoep 🧅🥣? Ideaal voor deze tijd van het jaar. Ten eerste omdat uien nog volop lokaal te verkrijgen zijn en ten tweede omdat producten uit de Alliumfamilie (ui, knoflook, bieslook, etc.) er om bekend staan ziektekiemen tegen te houden. Er wordt zelfs gezegd dat het Russische leger in de Tweede Wereldoorlog knoflook aan ziekte soldaten gaf als vervanger voor penicilline! Daarnaast wordt veel onderzoek gedaan naar het remmende effect dat ui en knoflook zouden hebben op de groei van kankercellen.

Afin, hoog tijd voor het recept van mijn uiensoep (naar recept van Rineke Dijkinga)!

Super lekkere siepelsoep!

uiensoep
Benodigdheden:
4 grote uien
1 koffielepel boter of kokosolie
1 grote zoete aardappel
– 1 volle theelepel kurkuma
– 2 tenen knoflook
– 1 liter water
– 2 biologische bouillonblokjes
– eventueel: peper en wat kruiden als tijm, oregano, basilicum

Bereidingswijze:
Snijd twee uien in grote stukken en fruit ze op middenhoog vuur aan in de pan totdat ze glazig worden. Voeg daarna de boter of olie toe. Schil de zoete aardappel en snijd deze in stukken van circa 1 cm. Voeg de aardappel samen met de geperste knoflooktenen, de kurkuma en eventueel de peper toe. Doe vervolgens ook het water en de bouillonblokjes erbij. Laat dit koken totdat de zoete aardappel zacht is. Pureer het geheel vervolgens. Snijd de overige twee uien in kleine stukjes en voeg dit samen met de kruien toe aan het gepureerde geheel. Laat het nog 10 minuutjes zachtjes doorpruttelen en klaar is de soep!

Smullen maar!

Hartelijke groet,
Sandra
Oprichter – De Streekboer


WebsitehomepagefotosandraHoi! Ik ben Sandra – oprichter van De Streekboer – en het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen aan lokaal voedsel te krijgen. Waarom? Omdat het gezonder en eerlijker is voor iedereen. Bovendien durf ik te beweren dat je er veel gelukkiger van wordt. Daarom vertel ik wekelijks over lokale boeren, producten en alles wat mij raakt over ons voedselsysteem. Lees jij mee?

2 reacties op “Om te huilen

Geef een reactie

whatsapp knop