De tweewekelijkse brief van mij aan Monique

Hoi Monique,

Vandaar wil ik graag een ode uitbrengen aan de courgette. In het begin van het seizoen zijn ze nog klein en gewild, later worden ze steeds groter, wateriger maar zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Ik maakte afgelopen week zo iets lekkers van een doodsimpele courgette (zie onderstaand het recept), dat de ode van de week wel over de courgette moest gaan!

Eerlijk is eerlijk: wij hebben momenteel veel te veel courgettes in de webshop. Eigenlijk weten we niet zo goed wat we er mee moeten. Ideaal is het namelijk niet want ik kan me zo voorstellen dat het keuzestress oplevert bij de bestellers. Vrijwel elke groenteleverancier heeft wel courgettes. En wat doe je dan: bied je ze allemaal aan of kies je de courgettes van slechts 2 of 3 boeren uit? En waar baseer je je keuze op? Je wilt je leveranciers niet voor de borst stoten maar ook gemak bieden voor de klant. Ik hoor de meningen en gouden antwoorden graag!

courgette

Nou had ik dus vorige week een aantal courgettes over en zin in iets zoetigs dat ik ook mijn kinderen voor kon schotelen zonder dat ze direct begonnen te stuiteren van een ‘sugar rush’. En zo maakte ik binnen 15 min (excl. oventijd) een super lekkere zoete courgette cake. Het resultaat heeft de structuur van worteltjestaart alleen dan met courgette in plaats van wortel. Hierbij het recept:

– 200 gram courgette
– 150 gram appelmoes (liefste 100% appels zonder toegevoegde suiker)
– 75 ml zonnebloemolie
– 2 tl appelciderazijn
– eventueel: 1tl vanillearoma
– 200 gram bloem van de molen
– snufje zout
– 1/2 tl bakpoeder
– 1/2 tl kaneel
– 60 gram lichte basterdsuiker
– 300 ml boerenyoghurt
– 1 el honing (let op: het beste gebruik je honing van de imker)
– eventueel: 100 ml slagroom

Bereiden

  1. Begin met het maken van een hangop. Leg een zeef waarin je een schone, natte theedoek hebt gelegd op een bak. Hier schenk je de yoghurt op. Laat dit een paar uur staan.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rasp de courgette en meng in een ruime kom met de appelmoes, olie, azijn en eventueel het vanillearoma. Laat 10 min. staan. Zeef de bloem, zout, de bakpoeder en kaneel boven het courgettemengsel, voeg de basterdsuiker toe en spatel door elkaar.
  3. Schep het beslag in een ingevette cakevorm. Bak de cake in ca. 30 min. in het midden van de oven gaar. Controleer na 25 min. of de cake gaar is. Steek hiervoor een satéprikker in het midden van de cake. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Neem de cake uit de oven en laat in 2 uur helemaal afkoelen.
  4. Klop de slagroom stijf en voeg de honing toe. Roer de slagroom en de hangop door elkaar en spatel dit over de afgekoelde cake. Het beste kun je dit nog even laten opstijven maar ik heb daar nooit het geduld voor!

Tweeks die ik de volgende keer ga toepassen:
1. De zonnebloemolie vervangen voor koolzaadolie om het recept lokaler te maken.
2. De basterdsuiker vervangen door honing of een banaan. Dit vind ik nog wel een spannende omdat dit de structuur waarschijnlijk wel wat verandert hierdoor. Ik geef je dan ook geen succesgarantie 😉
3. De slagroom achterwege laten en alleen de hangop met wat honing te gebruiken als topping

Eet smakelijk!

Groetjes,
Sandra


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop