Lauwersland Natuurvlees

Willem van der Wagen en Pier Prins
Regio: Groningen

Adres gegevens

De Donger 5
9136 PN Paesens

www.lauwerslandnatuurvlees.nl

Lauwersland Natuurvlees: Sociale koeien die het hele jaar buiten kunnen lopen

Willem van der Wagen & Pier Prins

Veel mensen kiezen tegenwoordig bewust voor vlees met een bekende en biologische herkomst. Willem van der Wagen en Pier Prins namen daarom in 2008 het initiatief om in Noord-Nederland een kudde Hereford-koeien samen te stellen die natuurlijk en kwalitatief goed vlees levert. De dieren grazen op gecertificeerd ecologische terreinen en het vlees van deze koeien draagt het EKO-keurmerk. ’s Winters hebben de dieren onderdak in een potstal.

Willem van der Wagen waakt over het welzijn van de koeien en bezoekt meerdere malen per week de natuurgebieden rondom het Lauwersmeer waar de dieren grazen. Pier Prins is veearts en houdt de gezondheid van de dieren nauwlettend in de gaten.

De koeien zijn van het Hereford-ras. Oorspronkelijk werden deze koeien gehouden in het graafschap Hereford in Engeland. De Hereford is een rustige, sociale koe die zeer geschikt is om het hele jaar buiten te lopen, als de omstandigheden het toelaten. De koeien hebben een sterk immuunsysteem, zodat ze bijna nooit ziek worden. Van nature hebben ze geen hoorns.

Doordat ze niet voor de melkproductie worden gebruikt, kunnen ze alle energie gebruiken om rustig rond te lopen in de natuurterreinen en lekker te grazen, waardoor de spieropbouw van deze koeien op natuurlijke wijze verloopt. Bijzonder aan het vlees van deze koeien is dat het gemarmerd is: door het vlees lopen vetadertjes waardoor het vlees heerlijk mals is en een unieke, rijke smaak heeft.

De Herefords van Lauwersland Natuurvlees lopen van juni tot en met oktober in de natuurgebieden het Lauwersmeer en de Twizeler Mieden. Prachtige natuurgebieden waar het heerlijk toeven is, zowel voor mens als dier. Aan de koeien zie je dat ze een goed leven hebben en dat proef je terug in het vlees.

– Onze koeien lopen zodra het kan vrij in de natuur

– Onze koeien krijgen geen preventieve medicijnen

– Het vlees van onze koeien is geseald waardoor de kwaliteit langdurig gewaarborgd is