Henk komt altijd vrolijk aangelopen. De vrijwilligers herkennen hem al van ver, dus zijn krat met boodschappen staat al klaar. Hij haalt als eerste een pakje crackers eruit en zegt lachend: “Aha, voor als Henk weer eens gaat koken zonder pannen.”

Grinnikend stopt hij het pakje in zijn tas en gaat verder met de rest van de boodschappen. “Als mijn partner en de kinderen er niet zijn, heb ik niet altijd zin om te koken. Dan wordt het wel eens een boterham met pindakaas of dus een cracker met iets simpels.”

De kok die niet kookt

De grootste grap is dat wij allemaal weten dat Henk kok is in een restaurant. Koken kan die beste man dus wel! Dus toch nieuwsgierig vraag ik hem ernaar. “Maar jij kookt toch bijna elke dag voor je werk? Thuis dus niet?”

Hij kijkt gespeeld betrapt.

“Nee,” zegt hij dan eerlijk. “Ik kook eigenlijk altijd tussen de middag voor mijn gezin, dan ben ik nog thuis. Zij warmen dat dan op of maken het af. Maar als er ‘s avonds niemand thuis eet, dan maak ik ook niks voor mezelf hoor. Dan doe ik dus iets simpels. Maar dat het zonder pannen is, is wat overdreven. Ik maak graag hummus bijvoorbeeld van Nederlandse biologische sojabonen, of een pesto van boerenkool. Dat soort dingen kunnen een paar dagen in de koeling blijven en smeren lekker weg op een boterham of cracker. Of als ik laat thuis kom en nog heel even iets wil knabbelen. Ik kook super simpel, joh. Dat is mijn geheim. Per gerecht maar hooguit een handvol ingrediënten. Dan komen ze samen met een beetje peper en zout het beste tot hun recht.”

Mijn collega op het afhaalpunt heeft al pen en papier bij de hand. Ze schrijft snel mee als Henk uit de losse pols twee snelle gerechten deelt met ons. ‘Zet maar in de nieuwsbrief!’ knipoogt hij. En dat doen we natuurlijk! Dankjewel voor de leuke en lekkere tips.

 

Recept: Zelfgemaakte hummus

Ingrediënten voor de hummus:

Opties naar smaak:

Hoe maak je het?

  1. Bonen een nacht laten weken.
  2. Daarna koken in schoon water.
  3. Uitlekken maar niet te droog laten worden.
  4. Lepel tahin en olijfolie toevoegen. Ik begin met een lepel en dan kijken wat er nog nodig is.
  5. Knoflook kneuzen en klein snijden
  6. Citroensap naar smaak toevoegen

Alles in de keukenmachine of met de staafmixer tot een smeuige massa maken. Voeg naar smaak de dingen toe uit het optielijstje.

En de boerenkoolpesto is zo mogelijk nog simpeler:

Boerenkool strippen (of gestript kopen) en invriezen (hoeft niet maar maakt het makkelijker verwerken.) Ik leg de bevroren boerenkool op een schone theedoek en kneus hem alvast tot kleine stukjes. Als je het vers maakt, kan het ook gelijk in de keukenmachine hoor. Maar als je die niet hebt en met de staafmixer werkt, is die invriestruc briljant!

Teentje(s) knoflook naar eigen smaak kneuzen en fijnsnijden.

Alles in de keukenmachine of grote schaal als je gaat staafmixen. En klaar daarna. Olie, peper, zout toevoegen naar smaak. Eerst weinig, daarna proeven en bepalen of het nog iets nodig heeft.

Mijn kinderen lusten geen boerenkool, maar deze pesto gaat erin als koek! En aangezien boerenkool een superfood is! Ik maak het vaak en veel voor ze Voor mee naar school op brood laat ik zelf de knoflook weg. Vinden de andere kinderen in de klas fijner 😉

Oh ja, die crackers niet vergeten bij je boodschappen. Daar zijn deze twee smeersels echt heel lekker op!

Geef een reactie

whatsapp knop