In de nieuwe rubriek: Koken met Streekboer-fans trapt Ingrid af.
Ingrid is net als ik Streekboer-fan, -vrijwilliger en -collega. Benieuwd waar ze mee komt!
Orik arik ala Ingrid, (voor 3 a 4 personen):
Het boodschappenlijstje bij de Streekboer:
Witte kool
Paprika
Knoflook
Bouillonpoeder
Eieren
Pasta
Gehakt
Werkwijze:
- Snijd de witte kool (zie foto) en de paprika (Nu even niet lokaal, maar wel bio!) klein.
- Knijp 2 teentjes knoflook uit in een wok en fruit eventjes.
- Doe dan de kool, de paprika en de bouillonpoeder (Er is keuze uit pittig en mild) erbij.
- Roerbak het ongeveer 10 minuten, tot de kool zacht is.
- Voeg daarna 3 eieren, 1 voor 1, toe en blijven roeren tot ze gestold zijn.
- Evt afmaken met peper.
- Ondertussen maak ik dan zo’n 200 a 250 gram pasta klaar (bijvoorbeeld van van Geerts Best).
- Als de Orik arik klaar is, roer ik de pasta erdoorheen.
- En tegelijkertijd maak ik dan Indische gehaktballetjes, wij kiezen voor biologisch gehakt van Boerderij Amerijke.
En dan het eindresultaat!
De Orik arik met de pasta en de gehaktballetjes op het bord.
Orik arik kan ook met ander vlees, zonder vlees, met rijst en nog andere varianten gemaakt worden.
Daarom heb ik het maken van de Indische gehaktballetjes niet uitgeschreven. Is meer als voorbeeld benoemd, hoe wij het eten.
Smakelijk eten!
Ingrid
Naar aanleiding van Ingrids recept kwamen de volgende suggesties over ‘wat te doen met een witte kool’ bij De Streekboer binnen:
- In reepjes snijden en glaceren met honing – Tina
- Witte kool met bamikruiden, aardappelen en een gehaktbal – Thea
- Zuurkool en koolschotel met kerriesaus en gehakt – Sytske
- Ik rasp een deel in een keukenmachine en gebruik het in plaats van rijst in de nasi goreng – Gert
- Ik eet het graag door salades ( andijvie, fijn geschaafde witte kool, appel, rozijnen, pompoenpitten en walnoten met een mierikswortel dressing b.v. ) – Bella
- Een mousse maken van gekookte witte kool met appelmoes. Dan wat room, nootmuskaat en kaneel erdoor – Henriëtte
- Roerbakken met appel , rozijnen en kerrie – Petra
- Stamppot witte kool met kurkuma en gember en gemarineerde kipstukjes (met kipkruiden) – Dina
- Fijn snijden, bakken, uit de pan mengen met ei/meel/water/zout/peper/(geiten)kaas. Terug in de pan (met olie) en een groente pannenkoek bakken – Anneke
- Gehakt kruiden en rul bakken. Witte kool mee bakken. Het mengen met 1 blik mais en een eetlepel kurkuma of kerrie, laag in ovenschaal doen en bedekken met aardappels en kaas. Voor de echte smullers nog een pakje kookroom er door mengen – Jorine
- Als groentecurry met paprika, wortel en wat doperwtjes of ik maak er zelf zuurkool van – Amarins
- Gevulde koolrolletjes met gehakt in met tomaten saus beetje aardappelpuree er bij – Maria
Wil je nog meer weten over de producten of de leveranciers?
Over een aantal zijn al eerder verhalen geschreven.
De witte kool die we hier gekozen hebben is bio, maar je kunt ook van andere aanbieders kiezen De keuze is aan jou.
De paprika ‘s komen nu van verder. Ze komen lang uit de onverwarmde en -verlichte kassen van Eco Erica, maar hartje winter lukt dat echt niet meer.
Het Hummelhus heeft meestal van eigen oogst wel knoflook.
Eieren, hebben we van twee biologische aanbieders, hier is gekozen voor de Bioschuur, maar boer Pieter heeft ze ook. Een Friesland versus Groningen dingetje ;-). We zijn eens in het nieuws gekomen met de in- en verkoopprijs van eieren.
Er zijn pasta’s van een aantal aanbieders. In dit recept is gekozen voor Pasta van Geerts Best.
Heb jij vragen over een product of wil je ergens meer achtergrond informatie over lezen? We horen het heel graag!
Heb jij ook zo’n mooi recept dat je met jouw Streekboer boodschappen hebt gemak? Deel het dan met ons. Wij vinden het heel leuk om deze rubriek te vullen.
Fantastisch recept lijkt het me. Komt dit weekend nog op tafel. Dank je wel Ingrid.