Scherm­afbeelding Om ..Zo af en toe stuurt Trudie van Bijzondereboekjes.nl een recept toe dat ze heeft bedacht met boodschappen van De Streekboer. Trudie is onze collega onderneemster in de Blokhuispoort in Leeuwarden.

Ze haalt daar haar boodschappen op en koopt ook altijd nog wat dingen in het winkeltje. Want er zijn unieke items daar die alleen in de fysieke winkel liggen. Je kunt in de winkel bijvoorbeeld steeds meer producten kopen waarvoor je je eigen verpakking kunt meenemen. De bulkpotten uit de voormalige winkel komen stap voor stap weer terug! Laat je verrassen!

Deze keer deelt ze een recept met ons voor koolraap! Leuk want dat is nou net zo’n groente waar niet iedereen gelijk een idee bij heeft!

Lees je mee?

Koolraap is een heerlijk smakelijke groente dat eigenlijk een wortel is van een kruising tussen kool en knolraap (ook meiraap of meiknolletje).

Een beetje vreemd maar erg lekker!

Je kunt deze groente stoven, bakken, frituren, maar ook rauw (raspen), en traditioneel is nootmuskaat erbij een mooie combinatie, maar het is ook lekker met bijvoorbeeld salie en tijm. Ook lekker met (zoete) aardappelblokjes, knolselderij, ui, wortel en rozemarijn.

Oosterse Koolraapstamppot

Laatst heb ik er een stamppot van gemaakt met aardappel, kerrie en linzen. Omdat ik nog een restje kokosmelk in de koelkast had staan, heb ik dit erbij gedaan in plaats van melk of een ander vocht.

Het recept is voor vier porties. Wij zijn meestal met ons tweeën, en dan bewaren we de rest in de koelkast of vervolgens in de diepvries als het na een paar dagen niet wordt opgegeten.

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 koolraap
  • 2 tl kerrie (madras) of zelf een mengsel maken van kurkuma, korianderzaad, knoflook(poeder), komijnzaad, fenegriekzaad en peper (soort maakt niet uit). Dat stat wel in je keukenkastje, maar kijk zeker eens wat De Streekboer allemaal heeft aan kruiden als je wilt aanvullen.
  • Half pond bruine linzen (Daarvoor moet je dus even naar het Streekboer winkeltje met je eigen verpakking, want die hebben ze in de pot om te scheppen!)
  • Beetje melk
  • Om te garneren nog wat gedroogde kruiden ui je kastjes. bijvoorbeeld korianderblad of peterselie. In de tuin heb ik nu niks meer dat bruikbaar is. Op hat aanrecht wil het nog wel lukken om verse groene blaadjes en takjes te oogsten. Het oog wil ook wat tenslotte!

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de kopjes van de koolraap, halveer deze en snijd plakken van ongeveer anderhalve centimeter. Snijd de schil eraf en maak er ook blokjes van.
  2. Doe alles samen in een pan met een bodempje water en breng aan de kook. Laat het op een zacht vuurtje 20 minuten koken.
  3. Kook intussen de linzen gaar in een bodempje water en giet ze af.
  4. Strooi het kerriemengsel door de gare aardappelen met koolraap en stamp het grof samen met een beetje melk.
  5. Roer daarna de gare linzen erdoor en proef even of er misschien nog zout nodig is (meestal niet, maar dat is een kwestie van smaak).
  6. Je kunt er naar smaak na het opscheppen nog wat fijngesneden korianderblad of peterselie (vers of gedroogd) overheen strooien.
  7. Best lekker, zeiden we zelf!

 

Overige bereidingssuggesties die binnen zijn gekomen

  • In blokjes met bechamelsaus, of stamppot met stroop. boter en versgemalen peper – Anja
  • Curry! Op allerlei manieren. Gecombineerd met b.v. zoete aardappel, ui en broccoli. Kruiden met o.a. een lekker Madras curry mengsel en santen. Opdienen met basmatirijst en veel verse koriander. – Bella
  • Curry 2: Neem gewoon wat er in huis is. Stoven met ui, kruiden met milde Engelse kerrie en extra kurkuma, handje groene of rode linzen erbij, verder stoven, eventueel vruchtensap of water erbij. Laatste 5 minuten verse spinazie erdoor. Opdienen met rijst, naan, yoghurt en platte peterselie. – Bella
  • Mijn moeder maakte gekookte koolraabblokjes met kleine gehaktballetjes en kaassaus – Ilse
  • Rauw in schijfjes zijn ze ook lekker, met wat zout en citroen! – Hiske
  • Gekookt met beetje suiker en kaneel – Bea
  • Stampot koolraap met zure appeltjes een snufje Keltisch zeezout, voor de vleeseters wat uitgebakken spekjes erdoor. Ook lekker met gehakte nootjes – Agnes
  • Ik maak koolraapsoep met aardappelen, prei, selderij, wortel en worst – Liz
  • Stamppot koolraap met gebakken rode uien, champignons en geraspte kaas – Heleen
  • Suiker, een heel klein beetje suiker in het kookwater was Oma’s geheim – Thérèse
  • Koolraap met stukjes hamlappen, uien, knoflook, champignons en bonen in tomaten saus – Jellie
  • Stamppot koolraap, veel boter, stroop en worst erbij – Wim Jan
  • Gekookt met kaneel en stroop of de hartige versie met strooikaas – Harmke
  • Gewoon geraspt met een klontje boter en nootmuskaat, aardappelen en stukje vlees – Gonny
  • Ik doe vaak een deel door de stamppot als aardappelvervanger (ik wil niet puur aardappelen gebruiken) en de rest volgende dag bv in een salade – Helga

Geef een reactie

whatsapp knop