Een transparante informatiestroom over boeren en producten is belangrijk voor het creëren van een eerlijke voedselmarkt. Hierbij willen wij het verhaal over melk vertellen. Het product dat bijna ieder huishouden wel in de (koel)kast heeft staan. Het is een product die gebruikt wordt tijdens het ontbijt, mengen met jouw favoriete granen, bakt er lekkere pannenkoeken mee, is de basis van een heerlijk toetje achteraf voor jong en oud. Kortom een veelgebruikt product.

– ONS MELK –

De supermarkt biedt altijd dezelfde kwaliteit melk aan. Van huismerk tot aan Campinamelk staan groots in de schappen van de supermarktketens. Melk proeft altijd hetzelfde en is altijd helder wit van kleur. In het echte boerenleven is dit toch wel anders. De ene fles heeft vlokjes in de melk drijven, de andere smaakt weer net even anders dan de bestelling bij een andere boer. En de prijzen blijven verschillen van de supermarkt.

Hoe kan dit eigenlijk?

Je proeft de kwaliteit van producten door hoe het vee is behandeld. Buurvrouw Durkje gaat bijvoorbeeld zorgvuldig met haar omgeving en haar vee om. Van de manier waarop het land bewerkt en bemest wordt, het gevarieerde eten van de koeien en de tijd en liefde die er in de producten worden gestoken. Waddenmax levert heerlijke biologische melkproducten in Groningen. Ze dragen bij aan een gezond bodemleven door het bemesten van hun grond met mest van hun eigen koeien. De koeien eten gezonde kost, waaronder voornamelijk gras, en lopen in de zomer dag en nacht buiten. In de winter gaan ze de stal in en hebben een dieet van kuilvoer, hooi, grasbrok, geplet graan en erwten. Al het voer wordt op het bedrijf zelf geteeld. Zo weet Waddenmax precies wat de koeien eten. Want een gezonde koe zorgt voor lekkere en mooie (eind)producten. Kaasboerderij de Gelder zegt de beste kwaliteit zuivel te krijgen doordat hun koeien lekker in hun vel zitten. Door het verzorgen van schone en ruime stallen, veel frisse buitenlucht en goede voeding. Als een koe zich goed voelt, geeft ze de beste kwaliteit melk.

Transparantie

De manier van opvoeden van het vee heeft heel veel te maken met hoe een glas melk smaakt. De voeding zorgt ook voor de kwaliteit en smaak van het populaire product. Zoals bij Waddenmax heel duidelijk naar voren komt is dat de koeien elk seizoen anders eten. Nu hebben wij de vraag nog niet beantwoordt waarom de kosten van een fles melk soms toch redelijk verschilt van een pak melk in de supermarkt. Dit komt door de mankracht, grootte van het bedrijf en uren in het product gaan zitten. Deze boeren besteden veel tijd en liefde aan hun vee en producten. Dit zie je soms ook in de producten terug.

Onderzoek

De prijzen van zuivel uit eigen streek blijft elke keer weer verschillen. Klanten zijn vanuit de supermarktwereld gewend aan één vaste prijs voor hun pak melk. De zuivelproducten lijken wel erg duur bij de boeren. Hier hebben wij een klein onderzoekje naar verricht of dit daadwerkelijk wel het geval is. Het onderzoek betreft een 1-liter pak halfvolle melk, 500 gram jong belegen kaas en roomboter van verschillende merken bij verschillende supermarkten tegenover het product te verkrijgen bij De Streekboer.

Streekboer AH Jumbo Plus Ekoplaza
Melk (1L.) € 1,35 € 1,09 € 1,16 € 1,09 € 1,19
Kaas (500GR.) € 4,75 € 6,96 € 5,35 € 6,96 € 8,20
Boter (200GR.) € 1,95 € 1,65 € 1,69 € 1,65 € 2,29

Melk en boter lijkt in eerste instantie duurder dan alle supermarktketen waarbij de prijzen zijn opgezocht. Deels komt dit door het feit dat niet alle ketens hetzelfde gewicht meten bij hun producten. Het andere deel is dat De Streekboer servicekosten hanteert.

Wat houden servicekosten in?

De servicekosten bij De Streekboer zijn bij de prijs van de producten inbegrepen. Zo ook de zuivelproducten. Dit bedraagt 25% (tot 15 augustus 10%) van het totaal. Als je dit van het product aftrekt is het eindbedrag €1,02. Deze prijs blijft over en gaat volledig naar de boer. De Streekboer gaat weg als tussenhandel. Dit kan alleen als de servicekosten apart van de prijs van het product naar De Streekboer gaat. Hier is het lidmaatschap voor ontwikkeld. De servicekosten bedragen in dit geval €10,- per maand. Als een klant gemiddeld voor €40,- (incl. Servicekosten) boodschappen per week doet, zijn de servicekosten er al uit. Zo verlies je niets en wordt de voedselmarkt een stuk eerlijker!

whatsapp knop