Deze week hebben wij weer twee nieuwe Streekboer Groentetassen. Elke week de lekkerste verse groenten uit het seizoen. Waar mogelijk uit de streek en sowieso biologisch gecertificeerd.

Wil je weten wat er deze week op het menu staat? Lees dan snel verder!

De recepten zijn voor 3 á 4 personen.

Inhoud kleine groentetas:

Santana appels
Groene kool
Zuurkool
Allouette aardappels
Mandarijnen

Inhoud grote groentetas: 

Appelen Santana
Mandarijn Clementine
Groene kool
Winterpostelein
Spruiten
Regenboogpeen
Zuurkool naturel
Sjalotten

Recept kleine groentetas: Stamppot groene kool met noten

  • Aardappelen
  • Groene kool
  • 1 ui
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 50 gram ongezouten amandelen of cashewnoten
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 100-150 ml halfvolle melk
  • peper, nootmuskaat

  1. Schil als eerste de aardappelen en kook deze gaar.
  2. Maak ondertussen de groene kool schoon en snijd deze in repen. Pel vervolgens de ui en snijd deze in kleine stukjes.
  3. Bak vervolgens de ui in een braadpan met een beetje margarine. Voeg daarna de groene kool toe samen met een scheutje water. Kook dit ongeveer 10 minuten tot dat de kool gaar is.
  4. Pak daarna een koekenpan en bak hierin de amandelen samen met de paprikapoeder en chilivlokken tot dat deze zachter worden. Gebruik hiervoor weer een beetje margarine. Laat de noten daarna afkoelen op een bord.
  5. Verwarm daarna de melk en voeg deze toe aan de gare gekookte (afgegoten) aardappelen. Daarna voeg je de peper, nootmuskaat toe en maak hier een puree van. Schep vervolgens de kool er doorheen.
  6. Serveer de stampot op een bord en strooi de noten hier overheen.

Recept Grote groentetas: Gestoofde spruitjes met gehakt

  • Gerookte spekblokjes 150 gr
  • Kleine gehaktballetjes 400 gr
  • Spruitjes 400 gr
  • Voorgekookte krieltjes 700 gr
  • Kippenbouillon 150 ml
  • Slagroom 150 ml
  • Peterselie fijn 2 el

  1. Als eerste bak je de spekblokjes in een koekenpan, wanneer deze knapperig worden zijn ze klaar en leg je ze op een bord.
  2. Daarna bak je de gehaktballetjes in dezelfde pan tot dat deze bruin worden. Maak vervolgens de spruitjes schoon en voeg deze toe aan de gehaktballetjes. Bak deze 2 minuten mee.
  3. Voeg nu de krieltjes toe en bak ze ongeveer 5 minuten mee, schep alles ondertussen goed door zodat het niet aanbakt. Voeg nu de bouillon toe en stoof het gerecht nog ongeveer 3 minuten.
  4. Roer nu de room en spekjes erdoorheen. Breng het gerecht vervolgens op smaak met peper en zout. Voor het serveren strooi je de peterselie erover.

 

Eet smakelijk!

Geef een reactie

whatsapp knop