Gezond snacken in de zomer is niet moeilijk en kan ook heel leuk zijn voor zowel jong als oud. Drie recepten voor gemakkelijke en gezonde snacks.
Hollandse snacktulpen
Je snijd wat plakjes komkommer, halveert ze, steekt er een prikker in, ingesneden mini-tomaatje er op, beetje kruidenkaas of Nesser schapenkaas er in en klaar! Simpel en erg leuk. En het mooiste is: Alle ingrediënten hebben we vers van onze boeren.
Hummus dip-eiland
Je maakt zelf hummus: Helemaal niet moeilijk.
Ingrediënten voor de hummus:
- sojabonen (ongeveer 250 gr)
- olijfolie (1 tot 2 lepels)
- knoflook naar smaak
- tahin naar smaak
- citroensap naar smaak
Opties naar smaak:
- koriander
- cayennepeper
- zout
- kookvocht van de bonen
Hoe maak je het?
- Bonen een nacht laten weken.
- Daarna koken in schoon water.
- Uitlekken maar niet te droog laten worden.
- Lepel tahin en olijfolie toevoegen. Ik begin met een lepel en dan kijken wat er nog nodig is.
- Knoflook kneuzen en klein snijden
- Citroensap naar smaak toevoegen
Alles in de keukenmachine of met de staafmixer tot een smeuige massa maken.
Pak vervolgens een grote plank. Schep de hummus als een berg in het midden. Zet er een wortel rechtop in. Snijd een groene paprika uit zoals op de foto en zet deze op de wortel.
Gele Gazpacho
Een frisse, koude soep zoals de Spanjaarden het vaak maken. Voor 12 glaasjes snackglaasjes, 4 tot 6 grote kommen, heb je nodig:
-
- 2 gele paprika’s
- 150 gram snacktomaatjes
- 4 blikjes mais (uitlekgewicht 140 gram)
- 1 komkommer
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel uipoeder
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 150 ml water
Bereidingswijze
-
- Was alle groente en laat de mais goed uitlekken. Snijd een kwart van de komkommer en houd apart. Schil de rest van de komkommer.
- Weeg 50 gram gele tomaatjes af. Snijd dan de tomaatjes, de geschilde komkommer en paprika in stukken. Doe ze in een grote kom of pan.
- Voeg de olijfolie en 150 ml water toe en maak het glad met een staafmixer of blender
- Voeg de helft van de kruiden toe. Meng, proef en voeg naar smaak meer kruiden toe. Klaar? Laat de soep nu even een uurtje chillen in de koelkast.
- Snijd de rest van de komkommer en tomaatjes in kleine blokjes. Verdeel de gazpacho over 12 kleine glaasjes en bestrooi met de blokjes komkommer en tomaat.
Naar recept van Spoony.