Deze week wel een heel bijzondere brief. Een brief van een man die al een tijd Monique’s hart gesloten heeft en ondertussen ook een beetje de mijne… zie onderstaand 😉

Laive Sandra & Leave Monique,

Hoop dat mijn Gronings klopt Sandra, van het Fries ben ik wis ;-)….. Jawel, deze week schrijf ik een brief! Aan jullie saampjes, zodat jullie even kunnen bijtanken van alle drukte en een week lang (jawel) inspiratie kunnen opdoen voor het vervolg van jullie briefwisseling.

En ik, ik ben Ronny, de partner van Monique met wie ik in Leeuwarden de winkel Jouw Dagelijkse Kost heb. Een winkel waar we lokale, duurzame boodschappen verkopen. Het liefst boodschappen met een verhaal. Eten met de seizoenen mee, direct van de boer en/of maker product. Of ik dan niet druk ben nu? Jawel, maar in de winkel is het goed te doen met één persoon omdat de Corona maatregelen het winkelen/boodschappen even een totaal andere beleving brengt.

Toch komen er steeds meer mensen weer naar de winkel en zo blijven we onze boodschap en producten verkopen. Want ja, wij geloven in goed eten van dichtbij, van goede grond en duurzaam geteeld en/of gemaakt. Dat is wat steeds meer mensen gelukkig ook omarmen!

Omdat het in de winkel ‘behapbaar’ is even, en wij ook afhaalpunt van jullie zijn, dacht ik (nu 6 weken geleden alweer?) laat ik mijn hulp/kennis aanbieden! In eerste instantie heb ik gezellig geholpen bij het inpakken op donderdagmorgen en kon ik zo in de middag in onze eigen winkel gezellig de bestellingen weer aan jullie klanten meegeven! Fijn om te doen en zo leuk om jullie als club en als mensen te leren kennen! Een gezicht bij de Streekboer…..

En toen.. toen stond de wereld ineens op zijn kop! Corona bereikte ook Nederland en rukte langzaam in ons land op.

  • Gevolg: een heel land on hold (zo voelde het eerst) en beperkte vrijheid voor allen.
  • Resultaat: o.a. een heel land (groot deel dan) gaat massaal online boodschappen doen.
  • Bijresultaat: sinds 4 weken ben ik jullie Klantenservice aan het bijspringen!

Het is leuk om te doen en wat leren we veel van elkaar. En op het resultaat wilde ik even ingaan. Want door de plotse keus van online boodschappen, kwamen ook jullie volop in beeld als Streekboer! Supertof natuurlijk en eindelijk de erkenning voor jullie en onze filosofie. Boodschappen doen met producten uit je eigen regio en van goede kwaliteit! Liefst duurzaam en/of biologisch ook nog! Hoe mooi kan het zijn en/of smaken. Ineens gaan mensen de prachtproducten uit hun eigen regio (weer) zien, kopen en proeven en ontdekken dat er in een cirkel van misschien maximaal 50 km om je heen er heel, heel veel moois geteeld/gemaakt wordt. Ook zien we dat er nog volop producten zijn, zeker nu de export en horeca afzet helaas voor vele boeren ook nog eens grotendeels stilvalt.

RonnyWant tja, normaliter gaat ca. 80% van wat geteeld/gemaakt wordt de landgrens over. En daarvan zien we nu de gevolgen als even de hele wereld stilvalt en je weer op je eigen huis, dorp/stad en regio bent aangewezen. Wat is het dan mooi om te (her- of voor het eerst) ontdekken dat er dichtbij zoveel is en dat er al bedrijven zijn die dit al jaren met passie en boodschap staan te verkopen. En of dat nou fysiek of digitaal is… de boodschap is voor ons hetzelfde.

De praktijk trouwens ook. Ik wens dan ook dat de mensen die het lokale eten nu omarmen de community vormen voor na de corona crisis. En anderen aansteken om hierin ook een stap te zetten en zo de community te laten groeien. Als ze allemaal twee anderen hierin meenemen, en die ook weer twee zo door en door, dan is het snel van druppel tot oceaan! En zo moet het zijn.

Zo zie ik de toekomst althans. Omdat de boeren en makers dit verdienen, net als een eerlijke prijs voor hun producten. Omdat je dan als mens goed en lekker eet wat je gezondheid en die van je gezin weer ondersteunt. En omdat het goed is voor de regio. Want hoe meer je in je regio doet en handelt, hoe meer je regio kan groeien en bloeien!! En daar leven we per saldo, en van daaruit kunnen we landelijk handelen en verder en verder. Zo, dat was mijn betoog aan jullie beiden en aan alle klanten van jullie als Streekboer en onze klanten in de winkel.

En….ook aan/voor alle kleine, lokale ondernemers op ons terrein maar eigenlijk op elk terrein. Laten we samen (dus allemaal) optrekken naar een mooie, nieuwe wereld met aandacht voor elkaar als gemeenschap, voor onze bodem/natuur en wat deze ons geeft. Direct of via onze telers en makers van de prachtige producten.

Ciao voor nou! Blijf gezond en zorg voor jezelf en elkaar! Ik draag het stokje nu weer aan jullie over!

Alle liefs voor jullie en alvast een fijne week, Ronny

PS – Ik wil nog even zeggen dat ik supertrots ben hoe jullie de snelle groei doen, dat ik er (voor nu) even bij mag horen en dat we zo samen leren van en groeien met elkaar! En dat de Streekboer een supertoffe club mensen aan boord heeft.


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop