Fred heet Erwin. Fraai is dat!
Steeds als ik naar het lijstje keek om en afhaalpunt te kiezen die ik die week kan bezoeken zag ik hem al staan: Fred’s Fraaie Dingen. Wat zou dat toch zijn voor iets? Het spreekt bij mij in elk geval tot de verbeelding.

Het blijkt een weggeefwinkel te zijn. En Fred blijkt Erwin te heten. En daar raak in dan weer van in de war. Maar wat word ik hartelijk ontvangen op een koude donderdagavond. “Wil je warme thee?” “Nou lekker!” “Moet je hem daar ff zelf maken in de keuken.”

fredsfraaiedingen
Appie en Erwin

Erwin zit breed uit te grijnzen in zijn kantoor met zijn vrijwilligers die er ook van giechelen. Zij kennen hem tenslotte al langer dan vandaag. Ik heb hem ook gelijk door. Toffe gozer is dit die wel van een geintje houdt. Hij had natuurlijk ook allang gezien dat ik door zoiets niet van mijn stuk zou zijn. Dus ik brouw inderdaad even zelf een bakkie thee en vraag of de andere ook iets willen. Alsof ik hier altijd al kind aan huis was dus.

Erwin vertelt iets over wat ze daar doen: ze nemen spullen in en zorgen dan weer dat het naar mensen gaan die ze kunnen gebruiken. Ze verkopen ook wel het een en ander hoor, daar kunnen we dan weer andere dingen door doen. De vrijwilligers vullen het verhaal aan en ik hoor hoe trots ze terecht zijn en hoe ze onder Erwin’s hoede tot bloei komen.

Van dit soort momenten ga ik altijd gloeien. Mensen staan hier voorop. Vanuit hun kwetsbaarheid groeit hun zelfvertrouwen. De organisatie rondom Freds Fraaie Dingen en de mensen die Erwin daarin meeneemt is uiterst eenvoudig en effectief. Geen ingewikkelde structuren en al helemaal geen managementlagen. Gewoon gaan. Doen! En het werkt.

Nu heeft ie alleen wel aangekondigd te gaan stoppen. PANIEK zou je zeggen. Maar ik weet dat er sowieso alternatieven komen want stilzitten kan hij toch niet. En natuurlijk hoop ik dat instanties in Groningen ook opschrikken en eens gaan kijken naar de enorme meerwaarde van dit soort initiatieven. Dat moet gewoon blijven. Maar wel zo vanuit het hart zoals Erwin dat doet. Dat dan weer wel!

En hoe is het hier als Streekboerklant? Tja, dan wordt je hier gewoon heel fijn door hem geholpen. Collega Dieuwke prijkt op de poster op de voordeur als je er binnenkomt dus het kan niet missen waar je moet zijn.

Ga je er ook eens heen? Ik zou het doen als je er enigszins in de buurt woont! Hoor ik heel graag van jou of jij ook vindt dat er, naast ons afhaalpunt, sowieso heel  belangrijk werk wordt verricht daar.

Geef een reactie

whatsapp knop