De tweewekelijkse brief aan Monique van mij

Lieve Monique,

Wat een mooie brief van jouw partner vorige week. Hij kan mooi verwoorden hoe deze crisis hemzelf en ons allemaal raakt. Hij had jouw hart al gestolen maar inmiddels ook een beetje de mijne! Deze week is het weer aan mij om in de pen te klimmen. Bij De Streekboer is inmiddels ook weer wat ademruimte; we beginnen een structuur te vinden in onze ‘nieuwe ik’. Dit geeft mij de rust om weer om me heen te kijken en te genieten van al het moois de natuur ons biedt.

Midden in Corona-tijd heeft ook een nieuw seizoen zijn aantrede gedaan. Het is ‘s avonds nog lekker lang licht, de temperaturen stijgen en de plantjes schieten uit de grond. Wat een prachtig aangezicht! Vaak wensen wij Nederlanders onszelf een klimaat toe waarin de zon altijd schijnt en het nooit koud en donker is. Toen ik voor mijn studie een jaar in Florida bivakkeerde, kwam ik tot de conclusie dat je het wisselen van de seizoenen ook juist erg kunt missen. In Florida is het altijd warm en valt het blad nooit van de bomen: voor even leuk maar ook wel een beetje saai!Mizuna

Hier sluiten we het seizoen van de wortels, bieten en kolen langzaamaan af. De prachtige gewassen maken ruimte voor de bladgroenten in alle variëteiten: spinazie, andijvie, sla en alle varianten er op. En laat ik nu zo blij worden van dat laatste!

Dankzij de recepten die in onze groentetas en de groentetassen van de Eemstuin en Natuurtuin ‘t Hummelhûs zitten, kom ook ik steeds weer in aanraking met nieuwe recept ideeën voor de verschillende blaadjes.

Mijn favoriet van het moment zijn de raapstelen: ideaal voor als je wel een salade wilt maar een beetje zat bent van het ‘waterige’ van sla. Je snijd het kontje er af, wast de rest en snijdt het in kleine stukjes. Heerijk met bijvoorbeeld stukjes appel en ei of komkommer en tomaat. Een dressing met wat koolzaadolie en balsamicoazijn maakt het helemaal af. Dat was mijn recept in een notendop! 😉

Lieve Monique, ik hoop dat jij ook net zoveel geniet van al het moois dat de natuur ons op het moment te bieden heeft en dat iedereen bij jullie in de winkel ook blijft genieten van de smaak uit het seizoen. Want, alles wat nog supervers is bevat nog de meeste vitamines en is het gezondst. En laat dat nu ook net zijn wat wij nodig hebben in deze tijd!

Liefs,
Sandra


jouw dagelijkse kostMonique – oprichter van de streekproductenwinkel Jouw Dagelijkse Kost in Leeuwarden – en Sandra – oprichter van de online streekproductenwinkel De Streekboer – wisselen wekelijks hun ervaringen en verhalen met elkaar uit in de vorm van een brief. Lees mee over wat er speelt in de wereld van de korte keten.

Geef een reactie

whatsapp knop