Gaast’sperges

Boeren: Jelmer Albada

Adres gegevens

Sondel
Sondel

http://www.gaastsperges.nl/

Anno 2015 is Jelmer Albada begonnen met het telen van asperges op land van de Graasboerderij in Sondel. Hij volgde de bio-dynamische landbouwopleiding Warmonderhof in Dronten. Voor en tijdens deze opleiding reisde hij naar veel verschillende plekken van de wereld om ervaring op te doen. Zo kwam hij onder andere bij de Amish in Noord Amerika en op tuinbouwbedrijven in Noord-Amerika, Peru en Ecuador terecht.

Tegenwoordig is Jelmer weer aan het wortel schieten in Gaasterland. Dit doet hij onder andere met asperges. De asperges verbouwt Jelmer op duurzame wijze en wil daarmee wil hij een mooi, smakelijk en nieuw streekproduct aanbieden.

De bodem die de naam Gaasterland draagt…
Het glooiend en bosrijke Gaasterland is anders dan het algemene vlakke Friese weidelandschap. Hier volgt een bescheiden uitleg hoe dit landschap is gevormd.

De naam “Gaasterland” is afgeleid van “het land van de gaasten”. Een gaast is een heuvel in het landschap, welke gevormd is tijdens de voorlaatste ijstijd, de Saale-ijstijd (zo’n 200.000 jaar geleden). In die ijstijd kwam een dikke ijskap (een tot wel 3 km dikke ijslaag) over de bodem vanuit Scandinavië naar Nederland toe. Die grote ijskap stuwde grond als een bulldozer onze kant op, tot halverwege in het land (de Veluwe). Waar de ijskap stopte kwam de grond op “hopen” te liggen. Deze hopen worden heuvelruggen genoemd. Zoals we de Utrechste heuvelrug, Overijsselse heuvelrug, de Hoge Veluwe en het Gaasterland hebben.