Biologisch pluimveebedrijf Fûgelfrij

Yke en Sita Ykema
Regio:

Adres gegevens
Schwartzenbergweg 2
8743 KZ Hichtim

‘Groot zijn in klein blijven’ 

Biologisch pluimveebedrijf Fûgelfrij

Fûgelfrij, zo heet het bedrijf van Yke en Sita Ykema in Hichtum, nabij Bolsward. “De naam is ontstaan door het gevoel wat iedereen ervaart als ze bij ons komen” aldus Yke en Sita. De rondscharrelende kippen in en rond de boerderij en de schapen in de wei dragen bij aan het oproepen van dit ‘fûgelfrije’ gevoel. Dit gevoel van vrijheid delen Yke en Sita van maart tot november met gasten op hun boerencamping.

Verhuisd naar een nieuw leven

Yke en Sita begonnen ooit met koeien en varkens. In 2000 kwam het omslagpunt en ‘verhuisden we hier naar een nieuw leven’ zoals Sita het mooi verwoord. De varkens en koeien werden verkocht en de kippen en schapen kwamen samen met de keuze voor een biologische bedrijfsvoering. Een grote stap voor Sita en Yke: ‘Zo’n omslag gebeurd niet zomaar. De omstandigheden waar je in leeft en werkt en wat je zelf ervaart en meemaakt doet je binnenin veranderen en heeft gemaakt dat dit is ontstaan’. 

Scharrelende kippen

Tegenwoordig lopen er weer twee koppels kippen in en rondom de stallen van Fûgelfrij. Uitgezonderd de tijden van ophokplicht natuurlijk maar ook dan is er binnen in de stallen heel veel ruimte en vertier. De stallen bestaan uit twee gedeelten, één stal waar de legnesten staan, eten en drinken kan worden genuttigd en de kippen rust kunnen vinden op de zitstokken. Vanuit de stal een overdekte uitloop waarvandaan de kippen naar buiten kunnen. Als je de kippen buiten ziet rondscharrelen besef je pas echt wat de naam Fûgelfrij betekent.

Fûgelfrij is begonnen met 3000 hennen en in 2007 verdubbeld naar 6000. Na de ruiming die hen is overkomen in 2011, die geestelijk en financieel grote impact heeft gehad, waren ze al blij dat ze het bedrijf voort konden zetten en weer konden beginnen met 3000 kippen. Vorig jaar is de tweede stal weer in gebruik genomen met 1200 kippen. En wat voelen ze zich weer rijk met die prachtige dieren om hun heen. Dit aantal zal het blijven, omdat vele handelingen niet geautomatiseerd zijn is alles bewerkelijk. Maar daar kiezen ze ook bewust voor, contact hebben met de dieren en zelf de controle doen en de kippen waarnemen.

Een ei van Fûgelfrij smaakt als “vroeger”… aldus de klanten.

Benieuwd naar het bedrijf van Yke en Sita en dit “Fûgelfrij” gevoel? U ben van harte welkom! Meer informatie en een voorproefje van de sfeer kunt u ook vinden op de website van Yke en Sita: www.fugelfrij.com