We delen een ‘oud verhaal’ uit de eerdere winkel in Leeuwarden. Sjoerd van de Tuin van de Toekomst uit Jorwerd bracht daar geregeld oogst uit de permacultuurtuin die hij samen met zijn broer en zus ontwikkelt. De tuin is ontstaan ondat zijn als gezin inzagen dat er iets drastisch moet veranderen aan de landbouw. Voedselproductie moet veel eerlijker en gezonder in hun ogen. Om te laten zien hoe ze het zagen zijn ze simpelweg begonnen in de tuin van de boerderij van hun ouders. De boerderij was al lang niet meer in bedrijf. Dus ze konden zo steeds meer ruimte rondom de boerderij gebruiken in de jaren die volgde. Ze leveren niet veel oogst. Het meeste eten ze zelf en verkopen ze in het dorp. Het is ook niet de bedoeling dat er veel wordt geproduceerd. Het belangrijkste wat ze doorgeven is het levende voorbeeld van hoe het kan en werkt. We hebben veel van Sjoerd, Gjald en Pytsje geleerd en er verhalen over verteld. We delen graag nu dit verhaal omdat de pompoenen weer in het seizoen zijn.


Als Sjoerd groente komt brengen dan krijg ik altijd college. Tenminste als ik er om vraag. Want hij denkt soms dat wat hij weet mainstream is en dat hij het dus niet hoeft te vertellen. Maar dat is het allerminst. Hij kijkt altijd een beetje verbaasd als ik weer eens

Schermafbeelding Om ..omval van zijn kennis. Ik deel het hier graag met jullie.

En het kwam ook nu weer heel mooi uit want er stond iemand bij de pompoenen te kijken en ze zuchtte. ‘Ze zijn zo decoratief hè, Maar ik kom qua eten echt niet verder dan die oranje en dan weet ik er alleen soep en hooguit ook nog een ovenschotel mee te maken…’

En daarin is ze niet alleen. Wij Nederlanders zijn al niet heel creatief met eten. We prakken het liefst de hele boel tot een brei om die met vette jus naar binnen te werken. Zeker in de winter zijn de klassieke stamppotten erg populair.

Ik overdrijf nu natuurlijk wel een beetje want we hebben echt wel iets bijgeleerd in de afgelopen decennia. Maar toch, culinair als de Fransen en de Belgen zijn, zijn we nog steeds niet als we heel eerlijk zijn.

Want ik durf te wedden dat je er niet aan moet denken als je hoort dat je 7 dagen in de week pompoen moet eten in de winter! En toch is dat wat Sjoerd op dit moment wel eens doet in de (aankomende) wintermaanden. ‘En toch eten we elke dag iets heel anders als we zo’n pompoen week hebben’, zegt ie met de pret in de ogen. Want hij weet dat iedereen dan denkt: ‘Dan komt de pompoensoep me toch echt de oren uit’.

Maar zijn zus is dus heel handig in het verzinnen van uiteenlopende gerechten met pompoen. Van (uiteraard) de soep en de ovenschotel tot pannenkoek en pompoensaus die je ergens bij kunt doen. Maar er is nog veel meer te verzinnen. Kijk maar eens hier voor wat ideetjes.
Maar waarom is een pompoen nou zo’n goed verhaal? Dat komt omdat een pompoen een echte superfood is. En dat komt dan weer omdat het een rijke schakering heeft aan vitaminen, mineralen en sporenelementen. Zeker als je varieert in de diverse soorten pompoenen die er zijn.

En als je die oranje lekker vind? Nou dan durft Sjoerd te wedden dat je

die licht groen/grijze nog heel veel lekkerder gaat vinden. Zeker 10 keer lekkerder! En dat ben ik met hem eens. Echt het proberen waard.

‘Maar’, en toen ging het college verder, ‘weet je wat er nog meer zo goed is aan het verhaal van de pompoen?’ En om eerlijk te zijn had ik toen geen idee wat ie zou gaan vertellen? ‘De pompoen kun je in gerechten eigenlijk overal op de plek zetten waar wij Nederlanders de aardappel ruimte geven. Maar om een aardappel te telen moet je de bodem omploegen, want die moet ín de grond groeien. In de moderne landbouw en voedselvoorziening probeer je zo min mogelijk aan de bodemstructuur te doen omdat zo het bodemleven gezonder blijft. Dus liever ploeg je helemaal nooit iets om. Een pompoen is dus veel handiger want die groeit óp de grond in plaats van ín de grond. De wortels van de pompoenplant maken de bodemstructuur ook nog eens lekker los en de bladeren kun je op de bodem laten composteren’.

Kortom: super goed voor het bodemleven en ook nog eens bomvol voedingstoffen. Goed voor mens en milieu dus om veel meer pompoen te gaan eten in plaats van altijd maar die saaie aardappels. 😉

Geef een reactie

whatsapp knop