Aflevering 23
Schapenmelkerij Rispens
8 maart 2021

Onderweg met de auto word ik door twee jongens vanaf de achterbank enthousiast gewezen op de eerste
lammetjes in het weiland. Aaaaah! De eerste lammetjes van dit jaar, voor mij een teken dat de lente eraan komt. Als
we de auto uitstappen beginnen we spontaan met z’n drieën te huppelen. Ik besluit contact te zoeken met Schapenmelkerij Rispens om een afspraak te maken. Want in Morra, in het puntje van Friesland, is het eigenlijk altijd lente. Daar huppelen drie keer per jaar lammetjes door de stal.

Whatsapp Image At ..

Als ik het erf op loop, komen Janita en Ype Ripens (22 & 24) al aangelopen. In gedachten vergelijk ik ze met hun lammetjes, ze zijn denk ik de jongste leveranciers die op dit moment producten afzetten bij De Streekboer en in elk geval minstens zo gedreven en enthousiast als hun dieren. Dat kan ook niet anders natuurlijk, als je de kans krijgt om van je hobby je werk te maken.

We duiken direct de stal in waar ruim 300 Franse Lacauneschapen staan te blaten. Ype en Janita zijn geboren op de boerderij, waar ze schapen en koeien houden voor vleesconsumptie en een handelsbedrijf hebben in producten
voor de agrarische sector. Dat ook broer en zus Rispens boer willen worden is al snel duidelijk. Beide hebben inmiddels de landbouwschool afgerond en willen graag verder met schapen, maar níet voor vlees. Als de boerderij
van de buurman leeg staat besluiten ze met hulp van heit, mem en een omke te starten met hun schapenmelkerij. Bevlogen en met lef, want er zijn er maar vier bedrijven in Nederland die zich professioneel met het melken van dit
ras bezighouden.

De eerste 300 schapen worden in 2017 aangekocht, Janita en Ype zijn dan beide nog geen 20. Zelf verbouwen ze de stal, ze maken een verhoogd voerpad zodat de dieren op hoogte kunnen eten en zodat er geen mest in het voer terecht komt. Er wordt ook een melkmachine aangeschaft waarin de dieren met 40 tegelijk, twee keer per dag
worden gemolken. Drie keer per jaar is er een ander deel van de groep die aflammerd, op die manier kan het hele
jaar worden gemolken.

De melk gaat naar de fabriek waar er ook harde schapenkaas van wordt gemaakt. Ik spreek vaak mensen die ‘bang’
zijn voor schapenkaas, omdat ze niet van lamsvlees houden bijvoorbeeld. Persoonlijk ben ik er gek op, de specifieke
smaak zoals we die kennen van het vlees, vind ik niet terug in de kaas. Als ik een van onze vaste klanten op ‘mijn’
afhaalpunt in Heerenveen moet geloven, die élke week schapenkaas bestelt, is dit zelfs de lekkerste kaas die er
bestaat.

Sinds vorig jaar maakt moeder Ria schapenyoghurt van de melk, voor veel mensen met een koemelkallergie is dit
een heel goed alternatief. Eerlijk vertel ik Janita en Ype ons verhaal over de schapenyoghurt. Dat er laatst een bakje
over was en dat ook wij allemaal een beetje huiverig waren. De yoghurt ging met mij mee naar huis en na het
proeven was ik meer dan verrast over de zachte smaak. Voordat ik vertrek mag ik natuurlijk nog even bij de
lammetjes kijken, als ik naar de auto loop heb ik zin om te huppelen, vrolijk ben ik van de mooie schapen en deze
bevlogen jonge boeren!

 

Hier vind je alle producten en de special van de week van Schapenmelkerij Rispens.

Lees je volgende week weer mee? Dan breng ik een bezoekje aan Kwekerij Trimpe. De eerste groenten uit de koude kas zijn namelijk klaar om geoogst te worden! Heb jij alvast een vraag voor ze? Laat het ons weten dan kan Dieuwke het vragen en vind je het antwoord volgende week onze nieuwsbrief!

 

Geef een reactie

whatsapp knop